Subscribe:

31 December 2012

Gudbye 2012 & Welcome 2013

Alhadulillah, aku masih bernafas hingga hari ini..lagi setengah jam akan masuk tahun baru..tahun 2013...semoga tahun 2013 lebih cemerlang dari tahun 2012..alhamdulilla, impian aku tercapai pada tahun ni seperti dirancang..dan hadiah terindah ialah kelahiran Ammar Harith sehari selepas anniversary kami...kita hanya merancang tapi ALLAH yang menentukan segalanya...thank you 2012 because being nice to me...

29 December 2012

Breastfeeding Journey

Alhamdulillah aku dapat fully bf Kasih sampai 2 tahun. Itu pun terlajak sampai 2 tahun 5 bulan. Dan alhamdulillah sekarang dah wean off secara rasmi. Aku tak sempat lagi nak update entry tips wean off Kasih. Nanti ye pada yang request. InsyaAllah aku harap dapat fully bf Ammar sampai 2 tahun. Kalau tak dapat sampai 6 bulan dah ok. Bukan apa, Ammar demand tinggi wo. Ni pun dah 3 atau 4oz dia minum sekali. Belum 2 bulan lagi. Doakan impian aku tercapai ye kawan-kawan

26 December 2012

Tudung Chiffon 3 Layer Size L Esklusif dengan Brooch ~ Murah


Salam semua..dah lama tak update, arini terus update tentang Tudung Chiffon 3 Layer Size L Esklusif dengan Brooch. Sebab apa esklusif? Kerana size L..Ramai yang request tudung chiffon 3 layer size L..kali ni aku up sekali dengan brooch..dan harga sangat reasonable..dan yang lagi best SEKALI KERONGSANG DENGAN AWNING FULL CAP CHIFFON. MATERIAL KAIN CHIFFON CREPE SILK. Sesiapa yang berminat boleh terus sms nombor di bawah ye. Untuk nak pastikan masih available ke tak boleh lawati FB Page kat bawah  Semua warna di bawah adalah available. Harga adalah sangat berpatutan dengan material yang baik. Sekali lagi dinyatakan bahawa size adalah L ye...cepat sementara stok masih ada..





more info :
tel : 012-348 5657 (NANI)
facebook : De' Hijab

22 December 2012

Jalan-jalan makan kenduri

Arini genap 49 hari umur Ammar Harith dan harini hari pertama secara officialnya aku declare g jalan-jalan sambil makan kenduri. Time majlis adik ipar aku aritu tak habis pantang lagi,maka tak dapat nak makan betul-betul. Tapi baru habis pantang ni mana boleh bedal je makan apa. Aku kan bf Ammar tapi Mak mertua aku cakap tak payah jaga sangat supaya Ammar tahan lasak. So far aku makan yang pedas memula Ammar berak-berak gak. Pastu da imun kot. Tapi yang berangin aku tak berani makan takut perut dia kembong. Perkembangan Ammar setakat ni semua normal. Dia dah start nl berborak. Kemain lagi suara dia nak bercakap sambil tangan macam nak karate. Berat tak tau berapa. Last timbang time sebulan 4.4kg. Aku rasa da 5kg lebih kot. Ni baju-baju dia semua dah sendat je. Kenala mama shopping. Takkan nak pakai baju kakak yang ropol-ropol tu.

20 December 2012

Bercerai susu secara rasmi

Alhamdulillah, dah 3 hari Kasih secara rasminya dah tanak bf. Aku pun tak sangka berhasil cara yang aku buat. Selama saaangaatla susah tanak bagi Kasih bf lagi. Sepanjang aku pregnant pun dia tanak lepaskan cik B kesayangan dia. Lepas je tak dapat ngempeng terus dia nak fm. Asyik nak susu je sekarang. Lagila rasa ajaib. Kuasa Allah tak siapa yang tahu. Yang penting untuk tanak bf anak dua-dua kena ready. Kita sebagai mak pun kena betul-betul ready tanak bf anak. Nanti aku buat entry bagaimana cara aku buat supaya Kasih da tanak bf ye.

17 December 2012

44 hari berpantang


Alhamdulillah, arini genap 44 hari aku berpantang..dan esok dah habis pantang..horeyyyyyyyyy..amboi, happy kemain ko ye nani. Tapi dengan mak aku, selagi menyusu baby jangan harap boleh makan sebarang. siapla dia bebel kat aku. tapi untuk kebaikan diri kita juga. so, jangan salahkan mak pula ye. Kali ni aku memang pantang betul-betul. Part makan dengan bengkung tu yang paling dijaga. Kalini 44 hari berbengkung ye. sebabnya nak kurus punya pasal. Dan alhamdulillah memang nampak hasilnya. walaupun perut aku tak flat tapi memang nampak lain dan rasa lain. Mak, Wan, Mak Mertua aku memang soh benkung 44 hari. Risau kot perut jadi tak cantik. Aku ni bahagian atas memang cepat turun tapi part punggung dan ke bawah kemain susah nak turun dan kat situla lemak berkumpul. Aku dah nekad yang pasni pun still nak pakai bengkug yang stripe tu kat punggung. kasi cantik lagi..huahuahuahua..


Kepada yang sedang dan akan bersalin semoga selamat semuanya ye. Jangan mengelat time pantang. sesungguhnya apa yang mak suruh buat tu untuk kebaikan kita bersama.

12 December 2012

Tungku Herba Baby


Salam semua. Harini aku nak share kepentingan tuam pada baby boy. ecewah, anak lelaki baru sorang kemain lagi bercerita. Aku just nak share pengalaman je. Aku akui aku tak pernah tuam perut pada Kasih dulu. Alhamdulillah dia takde kembung perut pun. Nak dijadikan cerita, bila dah dapat baby boy ni kenalah belajar cara-cara nak uruskan semuanya tentang baby boy ni. Orang kata rumit sikit sebab nak kena tuam bird dengen telur dia kan..aku ni kemainla membeli tungku herba baby ni. Tapi sepanjang sebulan tak pernah tuam. Just mak aku tuam gunakan tuala yang dipanaskan dengan iron. Aku selalu pas mandi jst sapu dengan minyak baby je kat Ammar. Bila dah sebulan aku pun pelik napela anak aku ni asek kentut dengan berak memanjang. memangla bagus tapi kesian kat dia samapi melecet kat tempat nak membuang tu. Aku decide bawak gi klinik then doc cakap yang badan Ammar banyak angin. Patutla membuang je. tapi sehari tu entah berapa kali. Kasih dulu dah sebulan buang air besar dia normal tak macam Ammar ni.

Mak mertua aku cadangkan aku bawa Ammar gi berurut. Time makcik tu urut Ammar banyak sungguh angin keluar. Makcik tu asyikla sendawa je. Dia suruh aku tuam tiap kali pas mandi kalau tak takut kena angin pasang. Lepas dari hari tu pas mandi je aku tuam Ammar. Guna tuala dipanaskan dengan iron je. Bila teringat ada beli tungku herba tu terus aku guna tu je san memang lagi berkesan. Aku cek perut Ammar takdela kembung cam biasa. Dan dia takdela nak terjaga malam-malam macam aku sibuk bagitau kat twitter pada geng-geng twitter aku. Rupanya angin penuh dalam badan. Aku ni tak syak angin, ingat tak selesa pampers basah atau lapar..huhu..apa punya makla..takpe, pengalaman mendewasakan kita ye dak?

Senang je nak guna dia...Aku suggestkan kepada mak-mak kat luar sana beli je tungku herba baby ni. senang nak guna..buat sendiri pun boleh..tapi aku nak senang, beli..bari RM10 satu kan..Aku dah, korang bila lagi???

Ni la rupa bentuk tungku herba tu..sanagat recommended pada bakal ibu yang nak dapat baby boy.




KEGUNAAN KHAS TUNGKU BABY UNTUK BAYI

-Mengelakkan bayi daripada kembung perut
-Mengelakkan bengkak selepas suntikan imunisasi
-Mengelakkan bengkak jika baby / anak terhantuk

CARA GUNA TUNGKU BABY :-
-Amalan tuam pada perut bayi dilakukan selepas mandi untuk mengelakkan bayi daripada kembung perut.
-Tekapkan tungku pada seterika yang panas. Pastikan tidak terlalu panas.
-Kemudian, tuam di bahagian perut, belakang badan, tapak kaki bayi.
-Boleh juga digunakan untuk tuam di bahagian yang telah dicucuk imunisasi untuk mengelakkan bengkak.

CIRI – CIRI TUNGKU BABY
-Mudah digunakan dan mudah dibawa kerana bersaiz kecil

KANDUNGAN
- Habatussauda
- Lada Hitam
- Herba yg sesuai utk bayi.

05 December 2012

32 day confinement

Alhamdulilah harini dah 32 hari berpantang. Entry ini diupdate sedang aku on the way balik JB kejap untuk attend kenduri kahwin adik ipar aku. Semoga dipermudahkan perjalanan kami. Ammar tido je la ni. Kasih lak dok depan diam-diam. Mak aku bila aku cakap nak balik JB da risau. Dia punya pesanan panjang berjela. Risau aku makan tak pantang. Dont worry mak, Nani akan pantang sampai 44 hari. Nanti pas majlis aku blk Bentong semula. Ni aku letak gambar aku. Muka tak runcing lak dalam gambar ni :). Yela,asek gambar anak-anak je.

04 December 2012

Ammar Harith is 1 month

Alhamdulillah harini genap umur Ammar sebulan. Dan dah sebulan juga aku berpantang. Lagi 14 hari baru habis pantang. Dah genap sebulan maka,kenala pergi cek ibu dan anak di KK. Berat aku dah turun sama seperti sebelum pregnant. Tak ideal lagi sebab sebelum pregnant dah gemuk. Maka pasni lg kena kerja kuat. Check up Ammar adalah berjalan dengan baik sekali. Berat Ammar adalah 4.3kg. Alhamdulillah berkat minum susu mama. Sape kata minum susu ibu berat naik sikit. Nurse pun terkejut berat dia naik banyak sebab 24/11/2012 aritu berat Ammar 3.8kg je. Mana taknya Ammar adalah berjaga malam makanya dia sangat kuat menyusu dan malam production susu adalah lagi banyak. Tak heranla kenapa berat naik banyak sekejap. Panjang dia dah 54cm. Time lahir 51cm. Meninggi jugak ye. Overall semua ok. Dan kali ni aku inform kat nurse planning nak makan pil dan dia bagi aku pil Noriday. Aku biasa dengar dari kawan-kawan je tapi tak pernah guna sebabnya selama ni aku plan sendiri secara natural. Siapa yg consume pil Noriday meh share dengan aku meh. Saya budak baru belajar.

01 December 2012

Petua ubati selsema

Harini sampai 2 entry aku buat. Nampak sangat takde keje. Almaklumla tengah pantang :). Aku nak share petua ubati selsema tanpa makan ubat. Acane tu? Aku memang amalkan petua ni kat Kasih sejak dari baby lagi kalau dia kena selsemala. Caranya senang saje. Ambil kunyit, then ketuk sikit kat hujung guna lesung sampai ada keluar air sikit. Pastu kunyit tu letak kapur sikit. Pastu letak kat batang hidung anak. Kalau baby letak kat batang hidung dgn dua-dua tapak kaki dia. Insyalah, hingus akan cair dan cepat sembuh. Aku amalkan kat Kasih alhamduilillah sehari je selsema dia. Amalkan sehingga sihat ye. Kat gambar tu mak aku yg letak kunyit kat hidung Kasih. Da macam lukisan apa je. Hehe. Ok, selamat mencuba ye :)

Addicted dengan durian

Anak dara aku seminggu ni sangat addicted dengan buah durian. Sebelum ni dia tanak sebab lembik-lembikkan. Tapi kat rumah tok wan bagi makan apa pun dia bedal tapi badan maintain slim. Time makan durian tu siap cakap 'sedapnya' sambil buat thumbs up lagi. Sejak dah jadi kakak ni macam-macam pe'el dia sampai aku tak larat nak layan. Nasib baik ada tok,wan,mak ngah, akim nak melayan. Ada sekali tu dia siap angkat Ammar lagi. Time aku nampak je berderau darah tengok. Nasib baik aku cepat bertindak. Kalau tak, tak taula. Seriau wei. Maybe dia geram kot. Takpun nak tarik perhatian aku. Pape pun mama sayang Kasih sebab Kasih permata hati,pengarang jantung mama sampai bebila. Mama nak Kasih tau, walaupun Ammar hadir tapi Kasih tetap cinta hati mama juga.

28 November 2012

Barang baby terus from US dengan harga yang murah


Salam semua..arini saya nak share dengan mommies di luar sana yang suka beli barang online terus dari US dengan harga yang lebih murah dari pasaran dan semestinya barang adalah ORIGINAL...Macam mana nak dapatkannya? korang boleh baca entry dari blog mommie Umairah...dia request to share beli barang-barang borong terus dari US...kalau nak tau lebih lanjut meh klik sini ye mommies semua.. pelbagai barang baby boleh dibeli..jomla share beli sama-sama...

27 November 2012

Di sebalik nama Muhammad Ammar Harith

Kenapa aku letak nama lil prince aku tu Muhammad Ammar Harith? Nama tu pun muncul beberapa hari before baby keluar..sebelum tu nama lain aku nak letak..Suami pun tak tau sebabnya dia bagi kebebasan sepenuhnya untuk aku letak nama our second bundle of joy..yela, dulu time Kasih aku beria mencari nama untuk dia dan dah finalize dah nama tu sekali suami boleh nak tukar pulak..layankan jela..kang susah lak nak beranak..hehe..time tu kan citer Nur Kasih tengah meletop..dan dan laki mak jatuh cinta dengan nama Kasih..aku pun ok je...

So, yang kedua ni bila dapat tau insyaAllah akan keluar boy aku ingat nak letak nama yang dulu dah cari time tak tau anak sulung boy atau girl tapi bila tengok-tengok balik macam nak tukar..Aku memula nak letak nama Ammar ni Aisy Hafiy..Tapi suami kata macam susah je nak sebut Aisy tu so, aku pertimbangkanla..cari lagi..Aku memang dah nekad nak letak je nama Aisy Hafiy tu tapi nak dijadikan cerita Makcik aku yang bersalin awal sebulan daripada aku dapat anak pun boy...Dan yang lagi tak sangka dia letak nama anak dia Aisy Rafiqin..aku dah alamak, sama lak nama depan tu..so, aku dengan berat hati pun cakap dengan suami kita tukarla..dia pun tak kisah..sebenarnya lagi suka..Maka aku pun cari lagila nama yang simple, sedap, senang nak sebut dan maksud yang baik...cari punya cari aku pun berkenan dengan nama Ammar ni..yang Harith tu spontaneous keluar sendiri..maka, letakla nama hero ni dengan nama Muhammad Ammar Harith.

Muhammad - Praised; the name of the Prophet 
Ammar - great builder, constructor
Harith - kuat, berusaha

Sesungguhnya, kita sebagai parents ni mesti nak nama yang terbaik untuk anak kita kan..Sekarang ni dah banyak nama yang baik untuk anak-anak..pilihan di tangan kita..cari je kat internet ni..nak lagi betul tanyala ustaz-ustaz nama yang baik maksudnya untuk diberikan kepada anak-anak kita. Terima kasih ALLAH di atas kurniaan yang engkau berikan...


Ammar di hari keenam..

24 November 2012

Kasih Baby Wardrobe


Setelah sekian lama aku tak update blogshop Kasih Baby Wardrobe, maka hari ini aku dah berjaya update dan alhamdulillah customer masih setia dengan kami lagi. Aku baru update toys kat sana.sebenarnya pelbagai aksesori dan barang-barang baby ada kami jual .Kepada yang berminat bolehla terjah kat sini ye --> Kasih Baby Wardrobe .. harga untuk semua toys ni adalah yang termurah di pasaran gitu..


Kitchen Set

Cleaning Tools Set

Fast Food Set

Keyboard Set

23 November 2012

Hari ke 20 berpantang


Alhamdulillah hari ni genap 20 hari aku berpantang. Ada lagi 24 hari ok. Bertabahlah ye wahai mama Kasih dan Ammar. So far, Ammar adalah semakin kuat menyusu. Sejam sekali akan minta susu. Sekali minum 30 minit then tambah 20 minit untuk ngempeng atau kata lain bergayut. Tapi alhamdulillah malam-malam tanak sangat ngempengnya. Aku nak train dia tanak ngempeng sangatla. Sepanjang berpantang ni malam-malam Ammar tidur dalam play pen. Ada sekali dua aku tertidokan dia kat sebelah aku. Ammar ok je tido dalam play pen. So, dia takleh la nak ngempeng sangatkan. Lagipun dia boykan. Boleh gitu???

Aritukan aku ada cakap yang ada beli nursing pillowkan? Yes, ia sangat berguna. Sepanjang BF kan Ammar, aku letak dia atas nursing pillow tu. Kadang-kadang saje-saje landingkan dia atas tu. Kasih pun suka tido atas tu. Aku pun suka tido atas tu. Best.. Kesimpulannya amat berbaloi membelinya..

Kat bawah ni aku bagi tepek gambar-gambar Ammar di hari ke 19 bersama dengan Kakak Kasih.




Sudah ada double chin :)

bestla tido atas ni mama

Kakak mesti nak interframe juga

Kasih yang minta amik gambar ni..



21 November 2012

Anak-anak Mama


Cinta hati daku...saje letak untuk kenangan

-
-

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-





sejak pandai buat peace asyikla amik gambar buat peace je..ayah yang pemalu

kemain ketat peluk adik

muah lagi

Kasih beria nak pegang adik..




20 November 2012

Tudung Chiffon 3 Layer SALE



Dengan lafaz bismillah, aku nak annouce yang aku ada buat SALE untuk tudung yang aku jual. Sempena kelahiran Ammar Harith ke dunia, aku dengan ini nak buat sale tudung chiffon 3 layer dengan harga RM30 sehelai..Aku rasa tu dah murah dengan material terbaik...sesiapa yang berminat boleh klik sini untuk tengok design yang ada..dah tak banyak sebab ada yang borong. 



16 November 2012

Kronologi Kelahiran Ammar

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah dan syukur ke hadrat-Nya kerana dengan izin aku masih diberi kesempatan untuk hidup di dunia ni. Pertama-tama sekali aku sangat bersyukur kerana dipermudahkan proses kelahiran anak kedua aku seperti yang diharapkan. Kali ni aku nak share kronologi kelahiran Ammar ke dunia ni. Aku rasa macam mimpi pun ada dengan apa yang telah terjadi. Sebabnya semuanya berlaku begitu pantas tanpa diduga. Oh ye, Ammar lahir semasa usia kandungan 39 minggu 1 hari. Sehari selepas Anniversary mama dan ayah dia yang kelima. Aku ingatkan dia nak keluar sama tarikh anniversary tapi lambat sehari. Apa-apa pun yang penting semuanya selamat.

3 November 2012
Aku bangun pagi sebab terasa macam ada air keluar kat bawah tu, tapi bukan air ketuban ye kawan-kawan tapi air yang bercampur dengan lendir. aku terus pergi toilet nak tengok apa yang keluar. cek-cek ada lendir bercampur dengan darah sikit. aku dah rasa lain macam je. no wonderlah malam tadi aku rasa mild contraction start kol 12 lebih sampai kol 4 pagi gitu. Malam tu aku dah rasa semacam tapi boleh control lagi. dahla suami ada kat JB. aku dah sms dia cakap dah start sakit sikit-sikit. dia soh cakap kat mak aku tapi aku cakap nantila tengok keadaan camne. sebelum tu aku ada sms Fashya dengan Aishah tanya sakit contraction sebenar camne sebab time Kasih dulu aku tak rasa contraction sebenar alih-alih dah bukak 3-4cm..then terus kena warded.

Bila dah tengok ada lendir bercampur darah terus aku cakap kat mak aku then aku cakap nak gi hospital la. Mak aku tanya ada rasa sakit tak, aku pun cakapla malam tadi memang ada sakit tapi dalam kol 4 lebih dah stop. Mak aku pun suruh bersiap. Aku pun mandi then siapkan Kasih. Time ni kat rumah ada mak dengan Kasih je. Mak aku pun siap-siapkan bekalan nak bawa ke hospital. Aku sebelum pergi tu dah siap telan minyak kelapa dara yang mak aku beli bersudu-sudu dan telur yang tak masak sebiji. Aku pun tak tau mana kekuatan aku datang nak telan sebiji telur tak masak tu. Ni petua orang dulu-dulu. Oh ye, beberapa hari before mild contraction tu aku minum 2 sudu kecik minyak kelapa dara tiap-tiap hari. Aku try je mana tau betul orang cakapkan.

Sampai hospital nurse tanya dah ada sign ke nak bersalin, aku cakapla pagi tadi dalam kol 8 ada kuar kendir campur darah. then terus dia cakap kena warded. pas siap urusan semua, kena cek jalan. Time ni aku dah cuak..huhu..memang kalau nurse yang cek aku seriau..sakit woo..dia cakap tak bukak jalan lagi tapi kenawarded gak semalam..prosedur dia kata.. aku dah lega sebab kalau tak bukak jalan sampai esok dah boleh balik. Bukan apa, aku sedih nak berpisah dengan Kasih. tak pernah hayat aku tido tanpa dia sepanjang dia lahir. maka aku tabahkan hati demi anak yang kedua. start masuk spital pagi tu takde plak rasa sakitnya. Suami aku dah gerak dari JB nak ke bentong aku rasa sempat nak bersalin dia ada dengan aku. Magrib dia sampai then aku request nak makan teppayaki. Dapatla aku makan. kol 9 malam dok melantak lagi. Start kol 12 tengah malam mild contraction datang. aku cek dia datang 5 minit sekali. then makin kuat dan makin kuat. time ni breathing technique adalah sangat penting ye kawan-kawan. dengan breathing technique, aku dapat atasi rasa sakit contraction yang datang. aku try nak tido tapi tak boleh. Kat spital kan setiap 3-4 jam sekali dia datang cek. dalam kol 3 pagi camtu aku pun cakap kat nurse yang aku dah rasa contraction 3 minit sekali. dia cek perut. yang bestnya kat spital bentong ni, dia tak cek jalan saje-saje camtu tapi akan cek bila kita ada contraction je sebab takut ada infection kalau selalu cek. lega aku. then dia cakap nak cek jalan tak? aku cakapla nanti dulula sebab boleh control lagi. tapi lepas dari tu aku dah tak tahan then aku rasa nurse tu dengar aku bernafas kuat kot then dia tanya nak cek tak, aku terus cakap nak. dalam kol 4.30 pagi nurse cek dah bukak jalan 3cm. terus dia bagi ubat berak. tak sampai 1 minit terus aku rasa nak terberak. aku rasa teppayaki semalam yang aku makan tu kuar semua. aku terus inform suami aku. pas cek jalan tu contraction makin kuat dan kuat sampai aku takleh tido. kol 5 lebih camtu aku terus gi mandi dan solat subuh. barulah aku tau camni rupanya sakit contraction.

4 November 2012

Esoknya pagi-pagi mak dengan abah aku dah datang anta breakfast. Makanla aku nasi lemak dengan air madu berserta supplement nutrilite form Amway. Mana yang tau parents aku kan memang pengguna barangan Amway yang tegar. Aku telan je la. sib baik aku ni senang makan ubat. Malam tadi time sakit-sakit tu aku dah telan calcium magnesium 3 biji , b-complex 2 biji dengan bio-c plus 2 biji. alhamdulillah pinggang aku memang tak rasa sakit. Pastu suami aku pun sampai. Borak-borak dengan dia sambil tahan-tahan sakit. Dalam kol 11 pagi camtu aku dah mengerekot tahan sakit kat katil terus nurse cakap soh cek jalan, aku pun sukala. harap dah besar bukaan dia. time ni nak jalan pun dah kepit-kepit tapi masih boleh senyum lagi. Nurse cek je dia cakap dah bukak 6cm. hah, patutla rasa dah tak boleh jalan rupanya dah 6cm. Aku dan-dan tu rasa nak terkencing. Minta permission nak kencing kat tandas tapi nurse tak bagi sebab jalan dah bukak besar. Time terbaring kat labour room baru rasa menggila contraction tu. aku tetap dengan breathing technique. Bila nurse cek tengok baby dah berak, kat spital bentong ni kalau baby berak atau ada kes-kes yang pelik terus kena refer spital besar kat temerloh. Aku dah cuak takut baby termakan najis je. Tapi nurse cakap takde pape. Relax je. Aku takut kena operate je. Dia cakap tak semestinya kena operate. Normal pun boleh. Kalau dah kena bawa gi spital temerloh kenala naik ambulan. Perjalanan lebih kurang 40 minit dari bentong ke temerloh kalau naik ambulan. Aku redha je lah. Merasa aku naik ambulan. Suami takleh naik sekali tapi follow belakang je. Time kena tolak dari labour room nak naik ambulan Kasih perasan aku, dahla malam tadi tak tido dengan dia, pagi ni plak tak sempat jumpa dia. Dia punya melalak kemain kuat bila nampak aku. aku dengar dia panggil mama sambil nangis. Sebak hati dengar. Mak aku cakap sepanjang perjalanan dia menangis panggil mama.

Kalau dah naik ambulan, mana boleh slow kan. Terasa hentakan bila langgar lubang. 40 minit aku rasa macam apa ntah sebab menahan contraction yang menggila tu. time tu nak amik nafas pun tak sempat. tapi aku paksa gak diri. Haus jangan cakapla. kering gila tekak aku sebab amik nafas punya pasal. aku rasa sebab selalu terhentak dalam perjalanan sepanjang 40 minit tu mempercepatkan bukaan jalan aku. sepanjang perjalanan aku hanya mengiring ke kiri. orang cakap cepat bukak jalan kalau mengiring ke kir. wallah hualam. tapi sib baik tak beranak dalam ambulan. Sampai-sampai labour room kat spital temerloh tu bukaan dah 9 cm. Aku pun sukala time tu. tak sabar dah nak push baby keluar. Aku minta air tapi mana boleh time tu. Aku tahan lagi, semoga aku ada kekuatan nak push baby. Aku siap cakap dah nak terberak. tapi doktor suruh tahan dulu then tarik nafas panjang dan mengiring ke kiri. aku cakap dah tak tahan sangat nak terberak. ko bayangkanla bila dah nak terberak kena tahan camne. Doc cek sekali lagi dia cakap dah boleh push sebab dah 10cm. bila rasa sakit je aku push sekuat tenaga, cukup 4 kali aku push terus keluar baby full. Allahhuakabar. Allah permudahkan kelahiran anak aku. Time dah keluar tu rasa legaaaaaaaaaaaaaa sangat dan terus hilang rasa sakit. Aku rasa aku dok labour room dalam 10 minit gitu then terus baby keluar.

Suami aku citer, time dia baru duduk baper minit depan labour room then terus nurse keluar bawa baby cakap aku dah bersalin. dia ingat kena tunggu lama lagi. Kasih time nampak baby terus dia berhenti menangis. Aku sampai sudah tak dapat jumpa Kasih. Tahan rindu kat dia. Alhamdulillah aku duduk wad sehari je esoknya dah boleh discharge.






Time ni nurse bagi baby nak di azankan.




My hero. Lahir kol 1.37 petang seberat 3.2kg.

So, inilah pengalaman melahirkan hero aku yang sorang ni. Setiap kelahiran adalah berbeza. Kepada yang sedang menghitung hari aku ucapkan selamat berjaya dan yakin diri yang korang boleh buatpada yang masih fobia nak beranak lagi sila jagna takut..yang penting kuatkan semangat time nak push tu dan makan banyak-banyak ye. Supplement penting untuk tenaga kita lepas bersalin. Aku rasa bersyukur sangat sebab parents aku paksa aku makan supplement yang banyak tu, hasilnya orang yang melawat aku cakap muka macam takde rupa orang pas bersalin. Wallahhualam.

09 November 2012

Baby discharge

Alhamdulillah, my newborn da selamat discharge dari hospital dan bebas dari jaundis. Aku pun boleh berehat. Penat sangat badan sebab berpantang semalaman di hospital. Baby cepat recover pas berjemur bawah lampu. Terima kasih pada yang mendoakan kami.

08 November 2012

Jaundis

Update entry guna fon maka mesti gambar tak tau letak kat mana. Baby warded because of jaundice harini. Semoga kawan-kawan dapat mendoakan my newborn cepat sembuh dan discharge dengan kadar segera ye.

04 November 2012

Alhamdulillah..

Alhamdulillah, aku dah selamat melahirkan baby boy seberat 3.2kg pada hari ini jam 1.37 petang secara normal. Baby nak keluar awal lak. 39w 1d. Lewat sehari dari anniversary mama dengan ayah dia. Pape pun sumenya selamat. Terima kasih kepada yang mendoakan aku dan baby.

03 November 2012

Happy 5th Anniversary


Alhamdulillah, arini genap 5 tahun usia perkahwinan kami suami isteri. Happy 5th Anniversary sayang. Terima kasih atas segalanya. Terima kasih kerana terima B seadanya dalam hidup Sayang. Sesungguhnya pelbagai cabaran dapat kita tempuhi bersama. Alhamdulillah, 5 tahun ini sangat teruja dengan karenah anak lagi. Entry ini adalah auto publish. Aku update sebelum cuti bersalin..tak taula time ni anak kedua kami dah keluar ke belum..Kalau dah keluar makanya dah jadi anak-anakla...Terima kasih Allah atas segalanya. Semoga perkahwinan kami direstui oleh-Nya selama-lamanya. Amin

26 October 2012

24 October 2012

Last day arini

Yahoo, arini last day bekerja dan ready untuk bersalin saja sekarang ni. Semoga baby bagi chance mama nak beraya dulu. Doakan ye kawan-kawan...

21 October 2012

Berdebar

Alhamdulillah, harini dah 37 minggu 2 hari pregnant. Lagi 19 hari saje lagi ikut due date. Kalau sejarah kelahiran Kasih dulu aku cepat sehari je. Tak taula kali ni bila. Kali ni aku nak bersalin kat Bentong memandangkan dah nak cuti sekolahkan. Barang-barang dah angkut balik bentong. Tinggal baju aku dgn baju baby. tu pun sikit-sikit je. Aku kerja lagi 3 hari je then terus cuti sampai bersalin. Tak sabar nak cuti dah sebab dah tak larat bawa perut. Kali ni macam berat semacam je. Bapela berat baby keluar nanti..huhu..semoga dipermudahkan semuanya..amin..






16 October 2012

Travel Changing Diaper/ Lapik Stroller


Salam semua. Kalau dah masuk blog mummy tengah pregnant sure macam-macam nak beli untuk new baby kan. Termaaukala aku sendiri. Macam tak pernah cukup je padahal anak kedua kot. Tapi orang kata tak baik bezakan anak pertama atau anak kedua. Kalau nampak yang comel-comel terus nak beli. Tapi tengok kemampuan juga la ye...Ni pun aku beli mana yang takde je..mana yang boleh pakai aku pakaikan gak untuk new baby..tak baik membazir. Aku memang dah lama nak beli changing diaper bag ni tapi asek delay je sampaila nampak kat FB Nurul Aziyana yang dia ada buat sendiri dan harga memang berpatutan terus aku order. yela, nak buat sendiri tak pandai..huhu..aku ada gak survey kat tempat lain tapi harga agak mahal dan takde bantal karipap ni. Tengok yana ada b uat terus order cepat-cepat. Dan yang bestnya kita boleh pilih design sendiri. Yana ada buat quilt juga tapi hanya baby quilt jela...tilam dan sarung bantal pun dia ada buat. Kalau berminat korang boleh tanya terus kat FB dia ye. Pape pm kalau berminat ye. Kat bawah ni antara gambar-gambar yang di snap oleh Yana. Barang dah dipos, tunggu sampai kat tangan je ni.


-


-


-


-

-


-



Ni la travel changing diaper tu...Design boleh pilih sendiri

Bila dibuka camnila rupanya

Boleh dilipat dan senang dibawa kemana-mana







13 October 2012

Menghitung hari


Menghitung hari...27 days to go...fuhh...dah tak lama lagi..mama redha bila awak mau keluar..yang penting semuanya selamat...amin

12 October 2012

Tanda-tanda hendak bersalin

Aku saja nak share tanda-tanda nak bersalin memandangkan aku pun dah tak lama lagi nak bersalinkan..just for the info saja.


1. Kontraksi Rahim
Kontraksi adalah tanda awal dan isyarat yang paling penting yang menunjukkan anda sudah sampai masa untuk bersalin. sekiranya kontraksi sudah ada, cuba perhatikan masa, tempoh dan berapa minit jarak diantaranya. Kontraksi yang sebenar berlaku secara teratur dan pada jarak yang konsisten. sekiranya ia berlaku setiap 5 min secara teratur dan semakin kerap, pergilah berjumpa dengan doktor untuk mendapat kepastian.

Kontraksi biasa atau Braxton Hicks contraction agak berbeza, ia kurang menyakitkan dan tidak teratur dan akan hilang dengan sendirinya tidak lama kemudiannya.

2. Sakit Belakang
Sakit belakang sering menjadi masalah utama wanita hamil, tetapi ia juga mungkin satu tanda kelahiran. Sakit ini akan semakin kerap dan kuat dan rasa lebih teruk pada bahagian bawah belakang.

3.Pecah ketuban
Dalam cerita drama atau filem,wanita selalunya sedar yang mereka bakal melahirkan apabila ketuban mereka pecah. Tapi ia bukan realiti sebenar.

Kebanyakkan wanita langsung tidak mengalami pecah ketuban sehinggalah disaat-saat akhir proses bersalin. Yang kerapnya, doktor yang akan memecahkan ketuban anda untuk mempercepatkan proses bersalin.

Pecah ketuban berlaku pada segelintir wanita hamil sahaja dan sekiranya anda mengesyaki yang ketuban sudah pecah, jumpalah dengan doktor dengan segera.

4. Bloody Show
Disaat awal anda bakal melahirkan, selalunya terdapat lendir pekat bercampur darah keluar dari faraj. Ini adalah pluk mukus yang menghadang sebarang kemasukkan asing kedalam cerviks. Ia juga menghalang sebarang kuman dari merebak kepada bayi. sekarang pluk ini sudah tiada dan bayi sudah boleh bergerak kebawah dengan perlahan-lahan.

5. Serviks terbuka
Sebaik sahaja kontraksi berlaku, pangkal rahim anda akan menjadi lebih lembut dan lebih nipis. Walaubagaimanapun, cuma doktor sahaja yang boleh mengetahui perubahan ini semsa pemeriksaan faraj.

11 October 2012

Kasih dan Adam


Salam sume. Arini baru dapat nak update secara ringkas blog daku ini. 3 hari lepas aku berkursus sampai malam ok. Penat jangan cakapla sebab mak yong kan..Lagi-lagi dah sarat ni bila duduk lama je aku rasa macam nak patah je pinggang ni. Pastu bila bangun je rasa macam nak jatuh je baby kat dalam ni..cuak ok. yela, bukannya aku pregnant tiap-tiap tahun..macam dah lupa sakit nak dekat bersalin. Tapi tanda-tanda nak bersalin dah ada je ni. Hope baby keluar lepas aku dah sampai kampung. Sabar ye baby.

Sebenarnya nak citer tentang anak dara aku yang sangat teruja dapat sepupu. Sebelum ni dia je cucu kesayangan bagi aku dan suami. Ni bila dah ada sepupu dia kemain suka lagi. Sebelum ni kalau nampak baby takdela beria camtu sekali tapi bila nampak Adam je kemain lagi sayang dia. Cium, peluk beria kemain..dah terserlah dah sifat kakak dalam diri Kasih. Kalau Adam nangis je cepat-cepat dia cari botol susu. Risau kemain lagi. Pastu siap nak dukung lagi. Alhamdulillah, Kasih dah semakin pandai sayang dengan baby. Aku takdela risau sangat tapi mesti kena pantau jugakla nanti. Takut kena cucuk mata je baby nanti.





Kasih request ambil gambar dengan adam. Dah macam citer Nur Kasih je.



08 October 2012

36 minggu

Alhamdulillah, minggu ni sudah 36 minggu dan baby sangat aktif. Tak tahan wei, penat menahan nafas..pregnant kali ni baby sangat aktif berbeza dengan Kasih dulu. Baru 36 minggu tapi macam dah 40 minggu je rasa...Alhamdulillah, baby full term. Semoga dipermudahkan semuanya..amin

02 October 2012

Dia nak minum susu dah..

Alhamdulillah, arini genap umur Kasih 28 bulan @ 2 tahun 4 bulan..perkembangan terkini adalah anak dara aku tu dah nak minum susu selain susu mama. Mesti ada yang pelik napela aku beria nak bagi dia FM sedangkan susu ibu adalah terbaik...bukan apa umur Kasih pun dah 2 tahun lebih..suppose dah kena wean-off...tapi jangan risau since aku pregnant yang second ni susu memang merudum dan makin sikit hari demi hari tapi Kasih tetap setia dengan susu mama....itu hanya emosi dia je..bukan apa..selama 2 tahun bergantung dengan susu mama tiba-tiba nak bertukar memang ambil masa yang lama untuk tukar susu.. Sebelum ni kan ada kau bagitau yang aku risau yang Kasih reject sume FM dan alhamdulillah, sekarang dengan sendiri dia rela hati nak minum...tu pun yang fresh dalam kotakla..yang susu tepung belum try lagi..takpe, slow-slow bak kata orang.







Cubaan pertama aku bagi susu kotak ni memang direject tapi tetiba je kelmarin borong susu kat tesco then bagi Kasih dan dia sangat suka..sekali hadap je yang kid tu..so, arini aku decide nak gi beli yang susu tepung punya. Nasib baik dutch lady..huhu..takpela, dah 2 tahun kasih fully BF, now turn bagi FM pula..kepada ibu-ibu yang fully BF teruskan perjuangan korang ye..aku doakan semoga berjaya fully BF sampai 2 tahun. InsyaAllah untuk anak yang kedua ni aku akan pertingkatkan lagi pengeluaran untuk tampung perut dia. Doakan ye..Alhamdulillah, Kasih dulu berjaya aku fully BF. Harap yang kedua ni dapat juga fully BF sampai 2 tahun...                                                                                                                                                          


Idaman hati kasih sekarang adalah perisa strawberi dan coklat..yang original tanak..




30 September 2012

Tudung Chiffon 3 layer ~ Dengan Harga Yang Murah ~


Salam 1 Malaysia semua...arini dengan besar hatinya aku nak upload entry tentang tudung chiffon 3 layer idaman ramai..hehe..ayat kemain lagi..sebelum ni aku memang ada jual tudung chiffon tapi 2 layer dan alhamdulillah semua dah sold out..sekarang ni aku jual tudung chiffon 3 layer pulak...aku jual dengan harga yang sangat berpatutan...sesiapa yang berminat boleh tengok design kat sini ye...kalau beli banyak dapat lagi murah..meh jamu mata meh...kalau nak bali untuk mak, adik, gf, kakak lagi dialu-alukan... klik sini untuk tengok macam-macam kaler...untuk...oh ye, disebabkan aku sayang korang aku bagi free postage sahaja..so, apa tunggu lagi....mehla beli..hehe


Now, ada promotion price untuk sesiapa yang berminat sebab harga adalah RM36/pc. Memang harga termurah di pasaran. 

29 September 2012

Bertambah lagi ahli keluarga baru


Alhamdulillah, BIL aku yang bongsu dah selamat melangsungkan perkahwinan pada 22 september yang lepas. Gambar dari official photographer tak dapat lagi just aku letak gambar-gambar yang sedara-mara amik yang ada dalam facebook saje..dan yang sedihnya takde lak gambar aku dengan pengantin..huhu..mak buyung nak jugak interframe..so, meh layan gambar diorang..





Selamat pengantin baru buat adik ipar aku..now dah ada biras baru...cantikkan biras aku..ni majlis kat teluk intan..kat JB buat bulan 12.  tak taula aku dapat join ke tak sebab tengah berpantang dan aku pantang kat bentong..



Tengok gambar pengantin rasa macam nak bersanding lagi je..

Ni la biras baru aku..cantikkan..huhu




28 September 2012

34 weeks

Alhamdulillah, aku sekarang dah 34 weeks..Macam kejap saje..dan aku rasa macam dah sarat sangat je ni..ni pun berjalan dah macam penguin je. Saje-saje update walaupun tak tau nak citer apa dah. huhu..arini suami kata nak cuci playpen..dah terasa macam dekat je..dan aku rasa macama tak sabar lak nak jumpa baby...doakan ye kawan-kawan

25 September 2012

Kasih di kala 2 tahun 3 bulan


Alhamdulillah, pagi tadi pergi check up baby kat KK semuanya ok..berat bertambah 500g saje. Kedudukan baby menurut kata nurse kepala dah ke bawah. Mintak-mintak betul apa yang dikata. Ok, sekarang ni nak citer pasal anak dara aku sorang tu. Siapa lagi kalau bukan Kasih Nazreen.

Lately, dia beria nak pakai tudung. Aku beli sehelai je. Kalau nak keluar je dia mesti cari tudung dulu..tak kirala pakai skirt ke nak gak pakai tudung..aku kalau dia pakai skirt tak bagi dia pakai..dah macam kelakar je..kalau pakai seluar baru aku bagi..macam gambar kat atas ni, pergi rumah atok cepat-cepat capai tudung...tu sebab pakai baju tidur, kalau tak takde maknanya...sekarang ni wording kasih dah makin clear dan aku makin banyak vocab yang dia tau..tapi kadang-kadang tu aku tak faham juga dia cakap apa...

Sekarang ni kasih makin suka melaram. Kalau pakai baju cantik sikit je, nak pakai lipstik siap eyeshadow ok. Nak cantik punya pasal..so, aku kena letak alat-alat mekap tinggi-tinggi supaya dia tak dapat ambik. Dan yang palin utama Kasih makin melasak. Kadang-kadang tak larat aku nak layan perangai dia..dah sampai 'phase of two'. Memang menguji jiwa dan raga. dengan keadaan aku yang tak larat sangat ni boleh buat hilang sabar. Tapi rasa sangat geram bila dah makin pandai sayang orang lebih-lebih lagi dengan baby. kemain lagi dia cium kalau nampak baby

Rasanya itu saje buat setakat ini..nanti aku update lagi..ni pun untuk peringatan aku di masa akan datang..pape pun mama sayang kasih sangat-sangat tau..

21 September 2012

Chocolate

Coklat yang dibeli dari Langkawi..sume ni aku yang punya..hehe..abesla gula tinggi..


Siapa suka makan coklat? Meh angkat tangan..sebabnya aku adalah penggemar tegar dengan coklat cuma time pregnant ni aku kena control makan benda-benda manis ni sebabnya takut dapat diabetes lak time peknen..huhu...2 coklat kat atas ni wajib beli kalau gi langkawi atau kirim kat sape-sape yang pergi...ada lagi yang aku suka tapi takde dalam gambar...so far, forrero rocher ni bahagian atas dah abes ok..bukan aku makan sorang tapi bagi sikit kat MIL ye...ni kalau aku sorang pun boleh abes..Kasih sekarang pun dah sangat suka..kalau dia nampak ni harus dia ngadap sorang-sorang...terpaksa aku sorok..tapi macam mana pun dia dpaat gak..punyala terror dia selongkar peti ais tu...Saje je update tentang coklat hari jumaat ni sebab aku adalah sangat suka dengan coklat..huhu..motif??? layankan je la ye..

Oh ye, esok adik ipar aku akan melangsungkan perkahwinan di Teluk Intan.minggu ni aku dah 33 minggu dan baby semakin besar dan aktif..tak larat mama nak layan dah...semoga baby behave dan aku tak sakit pinggang sebab nak travel jauhkan...semoga semuanya dipermudahkan...amin...doakan ye kawan-kawan..

12 September 2012

Cheeky Kasih Nazreen

beria mak ngah soh sengih cenggitu..Kasih pun melayan saje..

muka happy dapat makan lolipop..

11 September 2012

60 days to go..


Alhamdulillah, baby dah 31w 3d arini..berat baby adalh 2.1kg.bam bam kamu ye baby...macam takde harapan je nak baby kuar kurang 3kg..doc cakap kepala baby tak engage lagi. Doc cakap kalau tak engage jugak kena refer pakar..hopefully baby nak turun ke bawah.doakan ye kawan-kawan..yg penting baby sihat...lagi 60 hari je baby nak kuar..kalau ikut due datela..tak taula kalau nak kuar cepat lagi ke..semoga dipermudahkan semua..

10 September 2012

Review Legoland

Salam sume..ecewah..arini baru nak review tentang Legoland..aku pergi pun dapat pass masuk percuma bawah Kementerian Pendidikan..kiranya untuk cikgu-cikgu dan staff pendidikan. Kalau tak, tiket masuk je rm190 untuk dewasa (kalau tak silapla ke lagi mahal..aku dah lupa)..untuk kanak-kanak rm140...harga dah mahal macam check in kat hotel 4 bintang dah tu..hehe..kalau yang sangat mampu tak kisah kot tapi pada aku memang mahal harga tiket dia....from my point of view yang dah masuk dah tengok permainan yang ada Legoland adalah best jugakla..sebabnya dapat tengok karikatur yang dibuat menggunakan lego..aku adalah teruja jugakla tengoknya...so, aku rajinkan diri nak review tentang Legoland ni...maka, banyakla gambar untuk entry kali ini ye...meh kita jamu mata dengan gambar-gambar yang dah diambil..tak banyak sangatla sebab aku adalah tak larat ok..tak sedar diri mak buyung tapi nak pergi berjalan jugak..aku taktaula yang tempatnya adalah sangat besar..peringatan kepada yang nak pergi sila jangan pakai heel ok..pakai selipar atau sport shoes saje..kalau tanak kaki korang sakitla..aku pas balik tu kaki adalah bengkak..huhu..tobat dah tanak pergi dah...



kat bawah ni adalah adalah gambar-gambarnya dan yang bestnya sume dibuat menggunakan lego..


..



..



...





....




.....







ni adalah pelabuahan tanjung pelepas yang ada kat Gelang Patah.

eyes on malaysia..

tembok besar cina

taj mahal uolss

bandar melaka

ni tempat permainan..tapi aku tak mainla


hah, tu dia mak buyung 31week tak sedar diri berjalan..balik kaki bengkak..time ni kaki aku dah bengkak dah pun

dan lagi..tengah panas time ni ok..dengan jubah hitamnya berlengas sungguh rasa..

perut dah sama besar je dengan guard 2 org tu..guard tu diperbuat dari lego ye..cantikkan???

dan lagi, tuan tanah harus interframe..

castle apa ntah..

ni dragon park..dalam ni pun ada game..

ni adalah robot yang diguanakan dalam permainan yang di set dengan komputer..

hah, ni kat lego academy..sume cikgu akan dibawa ke sini dulu. diorang briefing tentang permainan yang digunakan sambil belajar..yang merah-merah tu adalah laluan untuk robot tadi..sume dah di set dengan komputer..

hah, minah ni adalah instructor kat bahagian ni..aku rasa dia orang filipina sebab masa dia bagi briefing tu slang dia dah macam filipina je..

ini adalah orang melayu ye..jangan salah sangka..dia tengah briefing camne penggunaan mesin boleh diaplikasi dengan menggunakan lego..so amazing...

minah ni pun tengah beria briefing camne tenaga solar boleh gerakkan benda alah 4 biji tu...boleh race lagi..dan aku punya yang paling laju bergerak wei..eksaited kemain kalah budak-budak..


aku suka tengok atok ni..cantikkan..pun dibuat menggunakan lego..aku try nak cabut tapi tak boleh..dah dilekat baik punya..haha

jat sini aku tak masuk sebab time ni nak pergi lego academy dulu..sudahnya sampai balik tak pergi..sini pun ada macam2 game..



tempat wajib bergambar bila dah sampai sini..sebagai bahan bukti...hehe

gambar pass masuk pun nak amik jugak..hehe



so, itu je aku dapat snap..ada lagi gambar tapi kat fon kawan-kawan yang lain..yang aku pergi ni tak bawa family..harini ada dapat lagi 4 tiket free dan aku soh suami aku pergi bawa Kasih..aku dah tobat nak masuk..penat wei..time peknenla..kalau tak peknen harus pergi lagi tu...so, ini je review aku dapat buat ye kawan-kawan..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...