Subscribe:

20 August 2014

Kisah hebat untuk dikongsi..

Assalamualaikum semua

Saya ingin berkongsi kisah benar dengan semua..agar dapat dijadikan iktibar dan pedoman buat semua....macam mana hebat pun kita, Allah lah yang memberi segalanya...

--------------------------------------------

Kisah benar

12/8/2014

Lebih kurang jam 12.30 tengahari aku singgah di car wash area pekan balakong. Berhentikan kereta,matikan enjin n serahkan kunci kereta kepada budak cuci kereta.. Nepal ke , Myanmar ke aku tak pasti.. Terlihat parking sebelah kereta aku chevrolet mustang( tranformer) yang dalam kiraan harga bagi aku yang perminat supercar ni dalam harga 400k pada permulaannya..
Aku melangkah masuk ke bilik menunggu kaca.. Pada perkiraan aku lebih baik duduk menunggu di dalam aircond , memandangkan cuaca agak panas .. Aku duduk n memandang ke belakang dan menegur brother yang kebetulan sedang membaca aku agak buku2 bermotivasi tinggi di tangannya .
Aku bertanya" kereta bos ke tu ?" Smart giler! Dia hanya menganguk sambil tersenyum.." Dari mana bos?" Dari Tun Hussien Onn katanya. Bisnes ke? Consultan jawabnya.. Ooo.. "Consultan untuk untuk pinjaman perniagaan dan pernasihat kepada bank2 di Malaysia ."waww"!! Mesti best jawab hati aku.. Saya dah 30 tahun dalam bidang ni.. Katanya. Aku tanya dia.. Mcm mana ye jika saya mahu mengembangkan perniagaan yang ada kepada lebih besar dengan modal yang tak seberapa ada?? Dia tersenyum n katanya" saya nasihatkan guna apa yg kita ada tanpa membuat sebarang pinjaman bank..apa yg ada, besarkan modal.. Saya bermula dari kecil.. Mula ada 10k, kemudian 20k, 60k, 80k, kemudian kepada 100k,200k, 400k dan 800k, cuba guna sumber yang ada untuk kegunaan perniagaan .. Paling seronok jika dapat 1 juta yang pertama. Selepas itu untuk mendapat 1 juta yang ke-2 terlalu mudah n pantas .. Katanya. Aku terdiam..
Ramai orang susah datang berjumpa saya..mereka bertanya apa rahsia saya?? Katanya.. Saya akan berkata" Allah jadikan dunia ini untuk kita.. Kita di kurniakan akal.. Gunakan sebaik mungkin .. Jujur.. Jangan menipu.. Ramai yang tak yakin janji Allah . Sedangkan dia suruh berdoa, mintalah apa sahaja n " pasti" akan ditunaikan .
Yang paling utama, kita kena bersihkan seluruhnya.. Solat 5 waktu, duha jangan tinggal, bangun tahajud malam.. Minta sungguh2.. Pekerja saya bila azan bergema.. Saya arahkan tinggalkan kerja" sekarang". Tiada nilai 1 sen pun jika buat kerja waktu tu!, Allah panggil kita mengadap dia.. Tapi kadang kala kita cakap " tunggu jap aku nak siapkan lagi 1 lagi"!! Allah tu pencipta alam semesta.. Kita boleh cakap pulak kat dia mcm tu.. Dammm!! Tersentap aku..
Katanya lagi.. Ramai yang datang minta kerja.. Soalan pertama saya tanya.. Awak solat tak 5 waktu.. Jika ada master, degree , diploma atau bapak gajah sijil pun .. Jika tak solat.. Saya takan terima. Ada yang datang.. Nak suruh support buat pinjaman.. 100k, 1 juta, 50 juta @ 500 juta saya boleh tolong.. Bagi kertas kerja pada saya.. Saya selidik n sain n recomen pada bank n bank akan luluskan.. Tapi soalan pertama saya tanya dulu.. Awak solat tak 5 waktu?? Jika tidak.. Awak balik saja.. Katanya.. Ada yang berkata" abg tu bawak " tranfomer" pergi masjid .. Jika saya bawak kancil je..
Katanya.. Kereta tu milik Allah .. Dia bagi pinjam je tu .. Apa salahya saya bawak dia pergi mengadap Allah .. Hati niat kena betul.. Jangan niat nak menunjuk.. Niatkan nak cepat mengadap Allah , nak memotivasikan orang lain supaya lebih rajin berusaha.. Kerata tu saya beli hampir 700k import . Di atas jalan raya Malaysia cuma ada 2 biji je orang pakai . Saya bukan tak mahu ferrari @ lamborgini .. Sebab ekzos dia bising .. Kereta chevrolet mustang ni lagi laju dari ferrari @ lamborgini .. Kereta ni 6.2 cc.. Ferrari n lamborgini baru 4.8 cc ...10% dari pendapatan saya tetap untuk anak yatim, fakir miskin.. Niat apa yg kita ada untuk manfaat pada orang lain.. Kereta tu cuma besi.. Yang diisi enjin .. Tuang minyak.. Start n berjalan lah dia. Jika kita ukur panjangnya pun dah tak muat masuk kubur..
Satu lagi pesan saya.. Berkawan kita yang perlu pilih.. Pilih orang yang boleh membawa kita kepada kebaikan di dunia n yang paling utama.. Akhirat .. Dunia ni pinjaman.. Carilah pinjaman yang terbaikk disini.. Untuk kekayaan sebenar di sana..
Wah!! hebat radanya bila dapat berjumpa dengan somebody..
Insyaallah kata-katanya dan pengalaman beliau sangat membantu...

09 August 2014

Cara sendawakan bayi


Apabila sedang menyusu, bayi akan menelan udara dan mereka perlu sendawa. Jika tidak, mereka akan mengalami kembung perut. Beginilah cara untuk membantu mereka untuk sendawa.

Bayi berkomunikasi bahawa mereka perlu sendawa dengan cara yang berbeza. Sekiranya bayi anda penat, bermasalah, ataupun tampak terlalu kenyang walaupun mereka tidak menyusu dengan lama, cuba biarkan mereka sendawa beberapa kali :

Pegang mereka dengan kemas dan sapukan tangan anda lembut ke atas dan ke bawah pada bahagian belakang bayi.

‘Mendukung’ bayi anda pada bahu sebenarnya menyukarkan mereka untuk mengeluarkan angin, terutamanya jika anda memegang bayi anda terlalu ke atas, melampaui bahu.

Kadangkala, sudah cukup untuk anda mengangkat bayi anda sedikit daripada posisi biasa untuk mendapatkan sendawa yang baik. Menelan banyak udara Sekiranya bayi anda menelan banyak udara, pastikan mereka mengunci mulut dengan betul pada payudara anda ketika menyusu.

Cubalah sendawakan mereka beberapa kali semasa menyusu. Bukan semua bayi perlu sendawa, tetapi kebanyakan daripada mereka perlu. Oleh itu, cubalah sendawakan mereka walaupun mereka berusia lebih dari tiga bulan.

31 July 2014

Kasih turn 4 years old

Assalamualaikum wbt..

Sebenarnya entry ni dah lama nak update tapi bila mama asik delay je...terus terlupa..Alhamdulillah dah genap umur Kasih 4 tahun..dah big girl..dan bakal dapat adik baru coming soon..bila imbas semula kisah kelahiran Kasih memang sangat menusuk kalbu..mesti mama nak menangis..Allah tahu yang terbaik...

Birthday Kasih pada 2.6.2014...walaupun dah lama berlalu tapi mama takkan lupa update di blog untuk Kasih baca akan datang..hanya potong kek secara simple je..kek angry bird birthday girl yang pilih sendiri..

Semoga Kasih membesar dengan sihat, gembira, dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki...mama sayang Kasih sangat-sangat...u're still my number one...semoga sentiasa menenangkan hati semua orang....

12 July 2014

Rezeki ramadan 2014

Alhamdulillah, ramadan kali ini saya diberikan rezeki yang tidak diduga...in sha Allah Kasih dan Ammar akan dapat adik baru...Allah beri lagi setelah miscarriage setahun yang lepas...sangat tak terduga..

Memang ada plan nak tambah anak tapi tak sangka secepat ini..semoga saya lebih tabah jika alahan melanda...setakat hari ini setelah 8 minggu, alhamdulillah tiada lagi alahan di pagi hari cuma tekak terasa mual je...

Semoga dipermudahkan segalanya...kawan-kawan doakan saya ye..

06 July 2014

Set Kecantikan super duper menawan kalbu

Set Kecantikan yang menjadi rebutan ramai sempena nak raya ni...semua nak cantik flawless di hari raya...yang penting cantik semulajadi gitu...

Tak menang tangan nak melayan pm dan wasap semua dok tanya apa yang boleh hilangkan parut, cerah sekata, kecilkan liang roma, jerawat malu nak tumbuh....inilah jawapannya..sendiri dah cuba tu yang berkongsi dengan yang lain..memang best...



Taraaaaa....inilah SET KECANTIKAN GORGEOUS yang menjadi idaman setiap wanita ekslusif hanya dari Shaklee...



Gabungan ESP, VIVIX, Collagen Powder dan Sustained Released Vita C


Sila KLIK SINI untuk pembelian secara online..atau boleh hubungi saya untuk mendapatkan consultation secara ekslusif hanya dari saya pengedar sah shaklee anda...



Hanani
012 3485657
Email: hanani217@gmail.com











05 July 2014

Set Kehamilan terbaik dari Shaklee

Set hamil Shaklee kini menjadi pilihan kebanyakan ibu hamil masa kini. Kenapa agaknya jadi hot sangat:
Lengkap dengan semua zat yang diperlukan oleh ibu hamil
tahan berbulan-bulan
boleh dimakan bersama ahli keluarga
harga yang sangat berbaloi
semulajadi (bukan sintetik)
tidak memberi sebarang kesan sampingan
bonus kesihatan dan kecantikan extra
juga sesuai dijadikan set berpantangter
bukti selamat dan berkesan
~ Multivitamin(Vita-lea)  ~
mengandungi 12 vitamin dan 7 galian dan ianya lengkap dengan iron formula.Iron formula sangat penting bagi ibu yang mengadung dan menyusukan anaknya.Kekurangan iron boleh membuatkan si ibu lemah,mudah nak pitam atau pengsan,Hb rendah dan sentiasa kelihatan pucat lesu.
~ B Complex ~
Lengkap dengan 8B iaitu keperluan tubuh yang sempurna ke atas vitamin B.Suplemen B complex Shaklee mengandungi Folic acid,Biotin yang sangat penting untuk pembentukan darah dan kestabilan hormon .Vitamin B dikatakan sangat penting untuk pembentukan tulang tengkorak anak di dalam kandungan.
~ Vitamin C(Sustaine Realese Vita-C) ~
Sebiji vitamin C Shaklee bersamaan 7 setengah biji oren dan memenugi keperluan vitamin C minima tubuh kita iaitu 500mg.Ia sangat unik keran tidak mempunyai pewarna malah pengawet tambahan.Ianya adalah sustained realese dan akan digunakan secara berperingkat.
~ Kalsium(Ostematrix) ~
Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel dan pembentukan tulang bayi.Tidak mengandungi lemak berbanding ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu.Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna.membaiki ransangan urat saraf,mengelakkan kekejangan otot,sakit pinggng,lenguh-lenguh dan kebas kaki/tangan terutama bagi ibu mengandung serta kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.
Set Asas untuk trimester pertama terdiri daripada:
Vitalea
B Complex
Vitamin C
Ostematrik
Set asas untuk trimester 2 & 3 terdiri dari:
Vitalea
B-Complex
Vitamin C
Ostematrix
Omega Guard
Manakala untuk mana-mana trimester anda boleh mengambil ESP (Energizing Soy Protein) sebagai tambahan, bekalan protein lengkap untuk kehamilan.
Ha, dah panjang lebar penerangan dari saya...tepuk dada tanya hati...yang penting sangat berbaloi.

KLIK SINI untuk pembelian secara online..semudah ABC..

atau boleh juga hubungi saya dengan sms/whatsapp,
Hanani
0123485657
Email: hanani217@gmail.com