Subscribe:

20 December 2014

8 Petua Atasi Batuk Berkahak Secara Semulajadi

Assalamualaikum wbt...

Harini saya nak kongsi tentang cara dan petua nak hilangkan batuk berkahak secara semulajadi..

Tak suka kan kalau kena batuk berkahak ni? nak berdepan dengan org pun malu...asik nak buang kahak jer. ..uhhh..sungguh tak best ok! terkokol-kokol depan kawan-kawan sepejabat..

Ni adalah antara petua nak hilangkan batuk berkahak secara alami dan semulajadi yang saya jumpa dan petua dari orang-orang tua yang murah dan mudah..

1) campurkan sesudu kicap + perahan limau kasturi.. minum setiap pagi dan malam

2) minum madu yang dicampur dengan perahan limau nipis/ limau kasturi..minum setiap pagi dan malam

3) Hirisan buah lemon, hirisan halia dicampur dengan madu asli di dalam balang atau bekas bertutup dan simpan di dalam peti sejuk. Ia akan menjadi likat seperti agar-agar. Tahan sehingga 2-3 bulan. Cara penyediaan, masukkan sesudu ke dalam gelas, dan tuangkan air suam. Minum setiap pagi dan malam

4) untuk anak-anak, anda boleh berikan setengah sudu kecil madu asli dibancuh bersama air suam dan minum

5) ada juga petua suruh makan 2 ulas bawang putih bakar setiap malam.. ohhh..yang ni saya tak sanggup..huhuu...

6) Sapukan minyak panas dibelakang dada bayi anda untuk melegakan batuk dan mencairkan kahak ketika tidur malam..

7) Wapkan bayi yang batuk berkahak.. biar dia menangis / sampai termuntah dan tepuk-tepuk rusuk kiri kanan bayi, depan dan belakang dada, tepuk perlahan bentukkan tangan berbentuk cuping telinga.. kahak akan cair dan keluar melalui najis.. yang cara ni hati ibu kena kuat dan cekal.. kalau tak, ibu pun nangis sama..huhu..lebih baik guna cara ni dari beri ubat batuk tau..anak pun tidur lena, Saya pun penah buat pada Ammar sebab masa tu dia baby lagi dan saya tak sanggup nak beri ubat batuk awal-awal usia dia. Ni saya jumpa di blog rakan blogger lain.. dan lebih baik bayi diberi gas di klinik tuk cairkan kahak dari diberi ubat batuk ok! Sebab ape? sebab nanti kahak anak tu akan terberhenti dan masih ada didalam tubuhnya. Dan batuknya baik sekejap je, nanti akan berulang lagi..

8)  Legakan dengan pengambilan supplemen. Tahu tak Minyak Ikan boleh legakan batuk dan kahak? Omega Guard semestinya dari Shaklee..

Oh ya..macam mana Omega Guard membantu dalam mengatasi masalah batuk kahak berpanjangan ni? Bila batuk, tekak pun rasa perit dan kemerah-merahan sebab dah terkena jangkitan kuman. Omega juga dapat melegakan pesakit asma

Sebenarnya asid lemak Omega-3, DHA dan EPA yang ada dalam Omega Guard itu bertindak sebagai anti-keradangan. Omega juga bantu legakan batuk, kahak tu kan macam lemak sikit, berlendir, so omega ni dapat cairkan kahak juga( fungsi omega itu sendiri membakar lemak)

Sekian, sedikit perkongsian ilmu yang saya tahu.. Petua-petua ni kena amalkan dan kena sabar ok. sesungguhnya kita berikhtiar, dan selebihnya bertawakallah..

Jika inginkan Omega Guard, boleh hubungi saya...harga special untuk anda semua..konsultasi diberikan dari A hingga Z..

Hanani
SMS/WHATSAPP - 012 3485657
Email- hanani217@gmail.com

17 December 2014

Kenali 16 Kehebatan Sustained Release Vita C Pujaan Ramai

Selain untuk cantik dan antioksida terbaik, jom lihat apa 16  kelebihan Sustained Relesed Vita C Shaklee :

1.Membantu meningkatkan antibodi dalam tubuh supaya sistem imun tubuh lebih tinggi
2.Mempercepatkan proses penyembuhan luka dan demam
3.Menguatkan struktur gigi dan gusi
4.Perokok @ mereka yang bergaul dengan perokok memerlukan vitamin C
5.Membina kolagen (sebagai bahan pengikat/pelekat) dalam membinan dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan
6.Pengambilan vitamin C yang mencukupi dalam diet seharian dapat mengurangkan risiko tekanan darah tinggi
7.Membantu proses penghadaman & penyerapan zat besi
8.Individu yang sering stress (tertekan), penat, letih, lesu serta sibuk dengan urusan harian memerlukan vitamin C.
9.Pengambilan vitamin C yang mencukupi dapat membantu mengembalikan hormon stress (hormon yang melawan stress)
10.Bertindak sebagai anti kimia yang menjadi racun dalam tubuh seperti nitrates dan nitrites
11.Memberi perlindungan terhadap penyakit jantung dan mengehadkan 'oxidation' terhadap kolestrol jahat
12.Membentuk Sel-sel darah yang baru (setiap 3 bulan darah dalam badan akan bertukar)
13.Membantu memulihkan selesema, resdung dan bersin waktu pagi.
14.Membantu dalam proses pemulihan kudis
15.Pengambilan vitamin C sebanyak 1000-5000mg sehari dapat mengurangkan risiko /melawan penyakit barah seperti kanser oral cavity, kanser kerongkong, kanser saluran penghadaman, kanser serviks, kanser usus besar (rektum), kanser payudara dan kanser paru-paru
16.Bertindak sebagai "Protector Gate" - setiap masa mesti berada dalam badan kerana sifat vitamin C adalah larut air.

Nampakkan? Bukan 2 atau 5 kelebihan Vita C Shaklee malah lebih daripada itu...sebotol boleh tahan 6 bulan pula tu 😉...memang sangat berbaloi..sekarang masih lagi berlangsung promosi hebat untuk Sustained Release Vita C Shaklee...Dapatkan pada harga yang tak mampu ditolak..

Hubungi saya,
Hanani Hamid
SMS/WHATSAPP - 012 3485657
Email - hanani217@gmail.com
Pengedar sah Shaklee anda 👸

16 December 2014

5 Panduan Kekalkan Kulit Segar dan Cantik

Kebanyakan orang memberikan penjagaan yang berat sebelah kepada kulit iaitu organ perlindungan terbesar bagi kita. Kecantikan seseorang tidak tertumpu kepada kulit wajah yang mulus saja, tetapi kesihatan kulit badan secara keseluruhan termasuklah di kaki.

Ramai sanggup berhabis membeli set penjagaan kulit muka. Tetapi tahukah anda sebenarnya kulit kita secara umumnya memerlukan lima perkara untuk kekal sihat dan cantik seperti yang digariskan oleh Pakar Dermatologi di Louisiana, Dr Patricia Farris iaitu:

1. Antioksidan

Kegunaan antioksidan dalam mengekalkan kesihatan kardiovaskular (jantung) dan pencegahan kanser sudah lama diketahui. Ia ditemui dalam banyak makanan seperti buah-buahan, sayur-sayuran, makanan laut dan minyak. Antioksidan melawan kesan radikal bebas yang memusnahkan molekul dan akhirnya merosakkan sel yang sihat. Antioksidan bukan saja bagus untuk kulit bahkan ia memberi manfaat kepada setiap sel di dalam badan.

Ada banyak jenis antioksidan yang berguna kepada kulit, tetapi dua yang mendapat perhatian meluas ialah vitamin C dan E. Vitamin C membantu membina kolagen supaya kulit jadi tegang. Ia banyak di dalam bijirin penuh, epal dan buah-buahan sitrus. Manakala vitamin E pula melindungi membran sel dan merangsang nutrien asas pada kulit untuk melawan kerosakan disebabkan sinaran ultra lembayung.

2. Perlindungan daripada cahaya matahari

Apabila menggunakan krim tabir suria, kita bukan saja melindungi diri daripada penyakit seperti kanser kulit malah mencegah daripada tanda penuaan sebelum waktunya akibat pendedahan berlebihan kepada cahaya matahari.

Kulit yang terdedah kepada cahaya matahari akan menjadi gelap, cepat berkedut dan kurang elastik berbanding bahagian kulit yang terlindung daripada selaran sinar ultra lembayung.

Kita boleh melindungi kulit dengan menyapukan krim pelindung suria (yang mempunyai SPF melebihi 15 dan perlu disapu 20 minit sebelum keluar rumah) atau memakai baju lengan panjang, topi atau payung.

3. Asid lemak asas (EFA)

Asid lemak asas adalah komponen penting dalam diet sihat. Ia membantu membina membran sel untuk mengekalkan kandungan air dan nutrien dalam badan. Asid lemak ini juga membentuk lapisan minyak yang melindungi kulit daripada kerosakan akibat kesan sinar ultra lembayung dan pencemaran.

Tanpa asid lemak asas ini, membran sel pada kulit tidak dapat menjalankan fungsinya sebagai pelindung dengan baik. Akibatnya kulit akan mengalami kekurangan air dan mudah menghasilkan sebum yang tidak dikehendaki, akhirnya menyebabkan kulit kering, mudah alami keradangan dan noda.

Sumber asid lemak asas ialah ikan air sejuk seperti salmon dan sardin, minyak kesumba (safflower) dan falxseed, kacang buncis, walnut dan bayam. Anda boleh mengambil makanan tambahan omega-3 untuk memperbaiki kesihatan kulit.

4. Air

Dianggarkan 55 hingga 75 peratus daripada badan manusia terdiri daripada air. Air menyingkirkan toksin daripada badan, membolehkan sel menyerap nutrien dan melancarkan sistem pencernaan. Mungkin ramai tidak sedar badan kita kehilangan air setiap masa melalui pernafasan dan perpeluhan. Jadi untuk memastikan sistem badan berjalan lancar, kita perlu minum banyak air setiap hari.

Kulit juga memerlukan air untuk membuang semua bahan yang boleh mencemarkan kesihatannya dan boleh menyebabkan masalah seperti jerawat. Kulit yang cukup air kelihatan segar, licin dan sihat.

5. Pembersihan
Inilah adalah perkara asas dalam rutin penjagaan kulit. Ia bukan saja menghilangkan kekotoran, pencemaran dan minyak yang membuatkan pori tersumbat, tetapi turut menyediakan kulit menyerap dengan baik bahan aktif daripada produk penjagaan yang kita gunakan.

Bukan semua pencuci adalah sama, sebaiknya carilah pencuci yang bebas sabun. Sabun yang anda gunakan untuk kulit badan tidak sesuai untuk membersihkan kulit muka kerana ia terlalu `kuat'. Pilih pencuci yang sesuai dengan keadaan kulit anda. Apapun jenis pembersih yang anda gunakan, urutkan ia pada muka selama 20 saat supaya ia berpeluang melakukan tugasnya membersihkan wajah anda.

Jom amalkan untuk kulit kekal segar dan cantik sentiasa..

13 December 2014

Apa Isi Kandungan Hebat Shaklee Collagen Powder yang Perlu Anda Ketahui

Setiap produk mempunyai kelebihannya yang tersendiri. Begitu juga dengan Collagen Powder Shaklee yang mempunyai formulasi ramuan unik yang menjadikannya sangat istimewa berbanding produk-produk kolagen lain dipasaran.

Ramuan istimewa Collagen Powder Shaklee setiap satunya mempunyai fungsinya tersendiri.

1. Kolagen Dari Sisik Ikan Merah

Sisik ikan merah adalah sumber kolagen yang premium dengan kurangnya pencemaran dan kadar penyerapan yang tinggi berbanding dengan kolagen haiwan.

2. Ekstrak Biji Camellia japonica

Biji Camellia japonica terdiri dari asid oleik, satu emolien dan pelembap kulit yang hebat, dan isoflavon, antioksidan semulajadi yang mampu mengurangkan radikal bebas.

3. Ekstrak Pfaffia

Pfaffia yang juga dikenali sebagai ginseng Brazil, apabila digabungkan dengan ekstrak biji Camillia japonica, membantu formasi kolagen dan asid hyaluronic. Dengan kemampuan luar biasa mengikat amaun air yang banyak, asid hyaluronic memainkan peranan penting dalam menghidratkan tisu tubuh untuk menjadikan kulit lembut, lembap dan licin.

4. Elastin dari kolagen ikan

Elastin memelihara kulit menjadi fleksibel tetapi tegang, memberikan reaksi melantun apabila kulit ditarik. Kolagen ikan mengandungi elastin yang berfungsi berganding bahu dengan kolagen untuk mengekalkan kulit menjadi tegang, anjal dan elastik.

5. Vitamin C Dan Vitamin B

Vitamin C menggalakkan penghasilan kolagen dan menentang radikal bebas yang merosakkan kulit kita. Vitamin B turut serta dalam metabolisma karbohidrat, lemak dan protin untuk membebaskan tenaga yang diperlukan untuk penghasilan kolagen dalam sel.

6. Ekstrak Kekerang

Glucosamine ekstrak kekerang adalah penting dalam sintesis cecair synovial yang membekalkan pelincir kepada sendi-sendi dan menghidrat mata untuk melegakan ketidakselesaan mata.

7. Lactobacillus acidophilus
Membantu mengimbangi mikroflora usus dan membantu membina semula sistem usus yang sihat yang mampu meningkatkan penyerapan kolagen.

Dengan kombinasi ramuan utama yang istimewa dalam Collagen Powder Shaklee, membolehkan pengamalnya akan tampak lebih muda dan rasa lebih muda! Yang penting kesemua ramuannya adalah SEMULAJADI...

Hubungi saya pengedar sah Shaklee anda untuk dapatkan harga tak mampu ditolak...

Hanani
SMS / WHATSAPP - 012 3485657
Email - hanani217@gmail.com

12 December 2014

Dobi Layan Diri ~ Kemudahan Yang Memudahkan Diri

Alhamdulillah pindah rumah dah selesai..sekarang menunggu mesin basuh baru sampai di rumah....sementara takde mesin dan ampaian ni saya membawa diri menggunakan kemudahan dobi self service yang dekat sangat dengan rumah....senang terus dryer...dan dan tu juga terus lipat kain...

Apa salahnya mencuba kemudahan yang ada...suamila yang mencadangkan saya mendobi layan diri ni....best juga...lagi pula ada wifi percuma disediakan....rata-rata yang menggunakan khidmat dobi layan diri ni orang bujang lelaki dan juga suami yang PJJ dengan isteri (yang ni agak-agak je..������)...




Dalam kepala dah terbayang nak membeli dryer je ni...senang...akan diusul kepada encik suamiku...

Apa-apa pun memang mudah dengan kemudahan yang ada ni..at least feeling macam dalam tv yang dok selalu tengik mat salleh je yang buat..hahaha...takdela tak tau guna ye dak...kemain alasan ko ye nani...

11 December 2014

Atasi Masalah Strechmarks Sepanjang Kehamilan dan Selepas Bersalin

Stretch Marks tu bahasa melayunya bermaksud kesan regangan kulit. Biasanya benda ni selalu ibu mengandung yang ‘dapat’. Perut yang makin membesar, so kulit pun makin meregang. Dianalogikan seperti sebiji belon yang pada asalnya elok bergetah. Apabila ditiup sehingga besar, apabila dilepaskan anginnya, lalu berkedut-kedutlah kulitnya dek regangan tadi.

Bagi saya stretch marks tu tanda kenangan yang paling indah. Tapi, kalau teruk sangat sampai si suami pun tegur..hurmmmm harus lah do something kan. Rasanya ramai yang dah tau cara nak atasi stretch marks iaitu dengan menggunakan lotion/cream ataupun minyak. Actually, untuk atasi stretch marks baik dimulakan sejak preggy lagi.

Biasanya bila perut kita  makin membesar, kulit perut akan makin menegang. Akibatnya kita akan rasa itchy/gatal kat bahagian perut. Kalau boleh nak garu je. Tapi daripada digaru, lebih baik sapukan cream atau minyak supaya rasa gatal tu hilang sikit. Beside hilangkan rasa gatal, cream atau minyak tadi akan halang stertch marks daripada terjadi.

Alhamdulillah sepanjang kehamilan Kasih dan Ammar tiada masalah strechmark melanda...cuma kali ini ada muncul sedikit....awal-awal lagi sebelum perut semakin membesar mrmang saya sapu dengan lotion dan juga herbal blend...test pada diri sendiri dulu...selain daripada itu saya amalkan ESP sepanjang kehamilan...makanya strechmark tu tak jadi nak keluar sangat....orang kata mencegah lebih baik dari mengubati...untuk kulit juga Vitamin C dan B complex banyak membantu...makanya strechmark tu tak jadi nak keluar lagi banyak agaknya...

Pada yang dah bersalin dan ada masalah strechmark cubalah amalkan ESP, Vitamin C dan juga B complex...Add on Vita E untuk hiangkan parut yang lain juga...saya dah, anda patut cuba...mencuba tak salah...lagipun supplement tu semua juga dapat menyihatkan badan malah sebagai milk booster juga...lagilah bulan ni Vita C dan Vita E ada promosi..jimat berganda...

Mrncegah lebih baik dari mengubati...nak dapatkan supplement Shaklee pada harga terbaik beserta dengan consultation dari A hingga Z hubungi saya ye...nak dapatkan lebih info boleh like fan page saya di Sihat Hebat..

Hanani
SMS/WHATSAPP : 012 3485657
Email: hanani217@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...