Subscribe:

16 January 2013

8 Cara Mudah Kuruskan Badan Dengan Berkesan


8 Cara Mudah Kuruskan Badan Dengan Berkesan

Apakah anda masih kekal gemuk walaupun anda dah cuba pelbagai cara untuk kuruskan badan?

Biar saya beritahu anda satu rahsia:

Jangan harap anda nak kurus kalau anda tak tahu 8 cara asas untuk kuruskan badan anda. Malah, jika anda betul-betul amalkannya, anda akan kurus dengan berkesan!

Bagaimana? Teruskan bacaan anda...

Saya akan senaraikan kesemua 8 cara mudah tersebut seperti berikut:

1. Kawal Pemakanan Anda 

Pastikan anda berhenti sebelum anda rasa kenyang atau terlalu kenyang.
Tahukah anda, setiap lebihan makanan/ kalori yang anda makan akan bertukar menjadi LEMAK jika ia tidak dibakar melalui aktiviti harian anda. 
Fakta: Setiap lebihan 8000 unit kalori dalam badan, berat badan anda akan naik 1KG!

2. Kurangkan Karbohidrat, Lebihkan Protein

Untuk pengetahuan anda, pengambilan karbohidrat dalam kuantiti yang banyak akan menggemukkan badan anda. Malah karbohidrat hanya memberikan kesan kekenyangan yang sementara (2 jam sahaja) dan kemudian anda akan berasa lapar semula.
Protein pula lebih cepat mengenyangkan serta rasa kenyang itu bertahan lebih lama.
Jika anda kurangkan karbohidrat (ambil portion kecil sahaja), badan anda akan membakar lemak anda sebagai sumber alternatif bagi membekalkan tenaga kepada anda setiap hari. Oleh itu, badan anda akan kurus dan langsing!

3.  Jangan Berlapar! (Jaga Waktu Makan Anda)

Jangan lupa mengambil sarapan kerana ia akan meningkatkan kadar metabolisma badan anda. Jadi kadar pembakaran lemak anda juga bertambah cepat!
Makan setiap 2 jam dan selangkan dengan snek ringan supaya anda tidak berasa terlalu lapar.
Kadar metabolisma badan anda telah menurun selepas 7.00 malam. Setiap makanan yang diambil selepas itu akan dicerna dengan perlahan dan menyebabkan kegemukan.
Jadi, pastikan anda berdiet TANPA berlapar. Bagaimana? 

4. Elakkan/ Kurangkan Minuman Bergula dan Berkafein

Contoh air bergula adalah air berkarbonat. Kandungan gula dalam air gas ini adalah sangat tinggi iaitu 7-8 sudu gula bagi setiap hidangan!
Pengambilan gula yang berlebihan akan menyebabkan masalah kegemukan serta akan mendatangkan penyakit serius seperti kencing manis.
Manakala kafein pula bukan sahaja menyebabkan kadar metabolisma badan menurun (kesannya gemuklah!), malah juga boleh menyingkirkan nutrien seperti vitamin daripada badan anda.

5. Minum Air Kosong 8 Gelas Sehari

Air kosong adalah sangat bagus untuk badan anda kerana hampir keseluruhan badan mengandungi air. Maka, amalkan minum air kosong sebanyak 8 gelas (2-3 liter) setiap hari.
Selain itu, air yang mencukupi dapat menyingkirkan bahan perkumuhan yang tak diperlukan oleh badan anda. Lemak yang telah diuraikan juga disingkirkan melalui air kencing dan perpeluhan.

6. Lakukan Aktiviti Fizikal/ Senaman Ringan

 Anda digalakkan untuk melakukan aktiviti fizikal yang ringan (30 minit) setiap hari untuk bakar kalori yang berlebihan dalam badan anda.
Cara yang paling mudah: Anda tahan nafas dalam-dalam (pada bahagian perut) selama yang mungkin, kemudian lepaskan semula. Lakukan sekurang-kurangnya 7 kali sehari. Aktiviti ini akan bantu mengempiskan perut anda.
Selain itu, apalah salahnya jika sekali- sekala anda menggunakan tangga jikaoffice/ rumah anda tidak terlalu tinggi. Malah, anda juga boleh amalkan aktiviti ini di shopping mall. Sambil shopping, sambil kurus!

7. Pilih Program Diet/ Kuruskan Badan Yang Terbaik

 Perhatian: Jangan sesekali membuang duit anda di slimming center. Anda jejakkan kaki sahaja ke dalam pejabat mereka, anda perlu bayar RM300 hanya untuk mendapatkan consultation/ khidmat nasihat mereka. 

Jika anda fikir mesin-mesin mereka boleh menguruskan badan anda, anda silap! Akhirnya, anda akan diberikan suatu jadual pemakanan yang sangat ketat sehinggakan salah satu menu anda adalah satu batang lobak untuk waktu petang!

Anda boleh rujuk blog saya untuk mendapatkan program diet yang benar-benar berkesan, semulajadi dan tidak membebankan. Malah, ia mengikut kesemua 8 cara mudah untuk kuruskan badan dengan berkesan yang saya senaraikan di sini. 

8. Positifkan Diri Anda

Akhir sekali, anda buatkan satu target yang ingin anda capai seperti berapa berat yang ingin anda capai dalam jangka masa tertentu. Kemudian, disiplinkan diri anda untuk mengikut perancangan yang telah dibuat.

Timbang berat badan anda maksimum sekali sahaja dalam seminggu. Ini untuk mengelakkan anda kecewa jika tiada penurunan berlaku. Iyalah, anda takkan nampak kesannya dalam sehari!
Jika anda positifkan diri, anda akan menghasilkan result yang positif!

Semoga Berjaya!


Call/ SMS/Whatsapp saya di 012-348 5657 (Nani) untuk mengetahui info lanjut 
SECARA PERCUMA!


Saya akan terangkan secara menyeluruh 

JOM SINGGAH DAN LIKE FB PAGE SAYA DI SINI --> SIHAT HEBAT
Lebih banyak info ada di sana.

"BAGAIMANA ANDA NAK KURUS DENGAN SET KURUS SHAKLEE"

71 comments:

Omu Rice said...

Wow...memang betul la sume tu..klu lapo anti pk mkn nk byk...baek mkn byk kali tp kuantiti sikit...perkara penting minum air byk2...bau ase ringan badan...memula ati kne tekad...

Aisyah Alshaari said...

gud information...i like..

arul salleh said...

lee ,, ini just asas je lh ,, kta smua pn tahu , btw , thankU untk tnjuk ajar ....

arul salleh said...

lee , ini knn asas ,, kta sudah tahu ,, btw ,, thankU for the tunjuk ajar ..

Nur Hanani said...

Kan. Biar makan sikit2 tp byk kali.

Fatemah Abdullah said...

terima kasih atas info yang banyak bermanfaat ini :)

c0retan hidup pyera said...

salam . tumpang lalu . ingin berkongsi sikit . ingin menjana pendapatan dengan mudah . dengan hanya menjawap beberapa soalan sahaja . anda akan di bayar . bukan anda membayar . tapi anda yang dibayar . pendaftaran percuma . sila klik http://my.ipanelonline.com/register?inviter_id=2005968 untuk pendaftaran .

Jayjay Azam said...

Terima kasih

salina yusof said...

Hi
Boleh la ke blog saya untuk ketahui cara kuruskan badan dengan mudah tanpa penggunaan produk.
http://weighttrainer.blogspot.com/
Thanks

salina yusof said...

nak tahu dengan lebih lanjut dan terperinci cara kuruskan badan dgn mudah dan cepat without guna or makan pape produk?
http://www.weighttrainer.blogspot.com
tq.

luqman hakim said...

saya ada soalan knp bila saya minum air kosong saya ada rasa nk muntah??

salina yusof said...

hi
saya ada cara anda blh kurus dengan mudah dan cepat tanpa guna pape produk.
http://weighttrainer.blogspot.com
tq

Hanani said...

tq sis

Hanani said...

kan asas je..nak lebih details jom klik fb page saya

Hanani said...

sama-sama sis

Hanani said...

sama-sama..tq sudi singgah blog saya

Hanani said...

rasanya mesti tak biasa minum air kosong tak..air kosong merupakan air paling bagus..so, amalkan ye

Hanani said...

tq so much

miz ika said...

i like this information i will try huuhu

ubay san tama said...

Thanks

ubay san tama said...

Thanksss.....

Pak Long said...

Very informative post. Let me share 1 video menarik berkaitan dengan topik diet ni. Ini slot dari program bual bicara ABCTV di USA. Just go and watch at http://tinyurl.com/kwuwuqu

Anonymous said...

Berhasil ke cara ni?

Maslinda Saidin said...

Jom lawat blog saya. Banyak info menarik. http://www.myheroibu.com/

Anonymous said...

Btl3.. Produk2 yg dibli pun kne diet n kwl pmknan gk.

Eiza Sharon said...

Berat utk dilakukan utk saya sbb saya usahawan produk makanan. Hari2 nampak cookies n cake. Huhuhu...
Jom follow blog saya www.eizasharon.blogspot.com

Kedzdotz Kedz said...

Terbaikkk Insyaallah bolehhh! Tpi klau saya makan 2 kali sehari boleh x?

Anonymous said...

jom ladies talk at ladiestalkonly.blogspot.com

Felicia Gabrielle said...

air kosong itu air putih ya??? , kalau air putih kita minum 8 gelas sehari bukanya malah tambah kembung ya?

Monaliza Ali said...

Nk try laaaa

Monaliza Ali said...

Nk try laaa

ila.azilanom said...

Nk try laaaa

ila.azilanom said...

:D

Anonymous said...

Thanksss

Abill Sharif said...

Hai akak! Hm mcmna kalau mkn quaker oat? Tp sy rasa nak muntah pulak :( Ada cara lain tak mgkin mkn oat dgn sesuatu yg lain ke? Do reply ya!

Fatimah Bt Tony said...

Perkongsian yang best. :)

Anonymous said...

Minum air putih 8 gelas sehari tu memang teknik berkesan. Pernah join unitedstate diet program. Nama program fat loss factor. Harga 47usd. Boleh taip dekat google fat loss factor testimoni. Memang berkesan. Dia ajar cara pemakanan yang betul dan juga cara nak jadikan badan sebagai pembakar lemak. Maksudnya badan akan sentiasa gunakan lemak untuk hasilkan tenaga. Hasilnya, badan jadi slim. Dalam program ni, memang saya disuruh minum air dengan banyak dan buat cleanse untuk 3-10 hari bergantung kepada berapa kilo yang nak diturunkan. Boleh jugak kalau nak try program yang lebih kurang dengan fat loss factor. Nama program formuladietextreme. Boleh tengok dekat sini. Siap ada jaminan wang dikembalikan kalau berat tak turun.

http://bit.ly/unitedstatediet

Steph Tan said...

Kamu perlukah badan yang langsing untuk memakai baju yg cantik; Kamu tidak memerlukan perut buncit untuk sepadan dengan pakaian yg moden.

Hubungilah saya STEPH TAN untuk dapatkan badan serupa saya.

Sekian terima kasih.

Yang benar,
Steph Tan
FB Fan Page: seemyweight.com

mamasyafi said...

Kalau rasa susah nak telan air kosong...bole cuba lemon water tanpa gula..mudahje..setumbler air 1 liter + potong nipis sebijik lemon..jgn perah yer..
Pastu top up jer air dlm tumbler tu..sebijik lemon utk sehari
Bagus utk flush toxin jugak..

Lagi info di www.mamasyafi.wordpress.com

mamasyafi said...

Dear..cara terbaik minum air bukannya sekaligus...
Pagi2
Selepas bgn tidor- ambil segelas n sebelum tidor..
Waktu kerja ambil segelas setiap 2 jam...mlm jugak..bila bdn cukup ait..ia bg signal perut penuh..
Otak terima signal perut lapar/ dahaga sebagai nak makan..so bila minum air cukup bole kontrol selera makan

Family Members said...

Perkongsian yang amat berguna. Terima Kasih.

[URL="http://www.celikvitamin.com/blog/legenda-pecut-watson-nyambek-syor-suplemen-shaklee-untuk-ahli-sukan/"]Legenda Pecut Watson Nyambek[/URL]

irdesya said...

Kak dah kurus ke?

baby_indahouz said...

Tumpang lalu...sy pn nak turunkan berat badan. susah nak control makan..huh!

sambil tu, Jom singgah sini ~ https://www.facebook.com/pages/imanina-ON9-shop/124178511068900

Saidatul Akma said...

Perkongsian yg mmg berguna..tq :)

Saidatul Akma said...

Perkingsian yg baik dan berguna..TQ :)

Nana Ayu said...

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera
Salam Perkenalan...Menarik info-info disini...
Saya juga nk share sket berkenaan dgn program pengurusan berat badan nih...
Ada tiga perkara yg kita kena amalkan...BAKAR...BUANG...BINA
BAKAR --- Kita perlu BAKAR lemak2 n URAIKAN ikatan lemak
BUANG --- Bila dh BAKAR, kita BUANG lemak2 n toksin yg ada dalam badan
BINA --- BILA dh BUANG, kita kena BINA balik badan kita ni supaya x menggelebeh dan bina otot supaya lebih kuat...

Ingin info lanjut, sila lah ke FB pages saya
---->>>www.facebook.com/RaiBeautyHealthy
SHARING is CARING

IncheWan said...

Tips yang bagus. Lagi satu pengambilan koko sebenarnya mampu mengurangkan berat badan jugak.

rachelle angella said...

Boleh berkesan ke diet ni kak nani

Petua Kuruskan Badan said...

Betul tu Hanani, ramai yang main belasah dan drastik .Actually perlu tahu dua perkara sahaja.
a) Berapa kalori anda sekarang
b) Berapa kalori yang anda perlukan dalam sehari.

Dah cukup, kalau nak cepat lagi berkesan, lakukan aktivit fizikal. Insyallah berkesan. Azam kena kuat.

puteri yasar said...

Memang menarik! Tp mungkin akn mengmbil masa yg agak lama..jadi saya nk perkenalkan produk baru iaitu pellavina slimming n detox.produk yg sgt2 berkesan menurunkn berat badan dan mengempiskn perut.sesuai utk wanita, lelaki, ibu menyusu dan 100kg ke atas. 2 mggu dah turun 5 kg! Pengalaman sendiri..selamat digunakn.ade halal jakim,KKM,GMP. Untuk info lanjut boleh sms 0185790420

Ingeu Agripin said...

Terimakasih postingannya sangat bermanfaat sekali boleh dicoba nih hehe

yatt said...

salam sis..
Tips yg sis beri ni mmg berinfomasi. Saya cadangkan juga kita perlu selalu rajin untuk sapu sesuatu krim/gel/foam di badan yang bermasalah supaya mempercepatkan lagi kesan pembakaran lemak tu...

yatt said...

salam sis..
tips yg diberi mmg bagus di amalkan. Selain itu boleh guna foam utk sapu di tempat bermasalah supaya kesan lebih nampak segera.

yatt harryati Haidil said...

sharing is caring...
Ingin info lanjut, sila lah ke blog & laman web sale saya
http://sapukurusfoam.com
http://sapukurusfoam.com/blog/

yatt said...

sharing is caring...
sila la ke blog saya utk info cara kurus saya..
http://sapukurusfoam.com/blog/

yatt said...

sharing is caring....
boleh tambah info dari blog saya juga...
http://sapukurusfoam.com/blog/

Irma Dahlia said...

akak saya nak kuruskan badan tapi tak pernah menjadi..hmm..mcm mne erk?

husna_atiqah said...

Salam.

Thanks for the info. :)

Jemput singgah blog saya.
Husna
http://misshusnaatiqah.blogspot.com

bmnsolution said...

Tq cik atas infonya, Banyak juga tips baru yang boleh dipraktikkan. Tak sangka pulak. Tapi yang penting kena buat. Tak buat jgn harap nak kurus. Hehe.

Saya ada tengok ramai orang yang nak kurus hari ni guna alat - alat. Mcm member saya ni dia ada beli Bengkung Sauna Slimming Belt kat satu website ni

www.malaysiatrendshop.com.

Gempak jugak , belit jer kat perut, automatik bergegar2 perut dia. Sampai berpeluh2 member saya ni.Tak yah nak exercise bagai. Harga pun taklah mahal sangat saya tengok. Tgk kat fb ramai juga yang cakap ok. Rasa macam nak beli pulak. Kalau ada kawan - kawan yang pernah guna. boleh gak share2 result dia macam mana.

Tq

Yaya Tomey said...

memang banyak tips kurus badan yang berguna.. Tips sahaja tak mencukupi kalau tak diamalkan.. yg penting kena disiplin dan jangan terlalu mahukan fast result.. usaha tangga kejayaan...

hafizi said...

Assalamualaikum.. terima kasih atas tips dan petua yang diberikan untuk kuruskan badan..

Nunu Fadli said...

Salam sis. Info yg sgt menarik. Boleh tumpang lalu iklan kt sini sis? For those yg nak kurus tanpa diet, berlapar, and extreme exercise, you all boleh cuba gorgeousleem. Alhamdulillah ramai dh yg berjaya turun berat, sminggu turun 5kg, sebulan turun 10kg, and macam2 lagi lah. Boleh follow instagram NUBEAUTY_SHOP utk tgok testimoni sendiri, or whatsapp 0125656519. Free consultation 😊 tq sis

Anonymous said...

Perkongsian yg sangat bermanfaat & menarik.

Tip Kurus Cara Sihat

Tips Cantik said...

Tip yg sngat menarik. Boleh di cuba bila ada kesempatan.

Kak Yaa said...

Tips yang bagus, kebetulan akk pun plan nak berdiet juga ni...boleh buat rujukan,tq.

roziq said...

sangat membantu, tapi membutuhkan waktu yang lama, dan proses harus teratus.
gak apalah demi kurus wkwkwk

makasih tipsnya

Roziq Barqi said...

sangat membantu, tapi membutuhkan proses yang lama. itupun harus rutin.
gak apalah demi kurus. hehehehe

makasih tipsnya

roziq said...

sangat membantu, tapi membutuhkan proses yang lama. itupun harus rutin.
gak apalah demi kurus. hehehehe

makasih tipsnya

roziq said...

sangat membantu, tapi membutuhkan proses yang lama. itupun harus rutin.
gak apalah demi kurus. hehehehe

makasih tipsnya

Fatimah Bt Tony said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Kenapa Gagal Kuruskan Badan

Puteri Nur miasarah said...

Saya akan cuba tibs² nie kalau menjadi syukur alhamdulillah..

Post a Comment

TQ so much for the comment for my entry...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...