Subscribe:

27 December 2010

Bila si kecik sangat suka layan cd lagu...


nganga2 kasih mulut nak amik camera


Salam sume...tajuk kali ni mmg tak boleh blah..huhu..bukan apa, skang ni si kecik saya sape lagi kalau bukan kasih sangat suka layan cd lagu2 baby..ada 1 cd jek..tajuk cd tu greatest baby hits vol 1...hah, korang ingat baby takde greatest hits ke?? haha...cd ni mmg untuk baby dr 6 bln sampai 4 thn...memula beli time kasih baru nak masuk 6 bln dia layan kejap2 je lagu2 tu tp skang ni dia mmg sangat suka ok...pg2 bgn tdo wajib bukak smpai abes..da abes ulang lagi sampai mama dah hafal lagu2 dalam cd tu...hehe..tapi bagus gak sbb bila kasih layan lagu mama dapat buat keje...kadang2 dengar dia mengekek2 gelak tgk cd tuh...pasni dah kena beli banyak lg cd lg..takla dia bosan cd tu je...motif entry kali ni just bgtau kasih suke dgr n tgk cd lagu...heheh....gambar kat atas tu takleh nak trn bawah...geram jek..gege

25 December 2010

Contest Si Cilik dan Stroller

Saya ternampak entri ni dari blog sape ye.dah terlupa sbb blogwalking then lupa blog mana terbaca pasal contest ni. singgahlah kat tuan empunya contest terus berminat nak join.
saper berminat nak join sama leh klik SINI ye...
tarikh tutup : 11 Januari 2011
3 pemenang yang BERTUAH akan dipiih oleh pilihan juri dari tuan empunya contest


Saya mempertaruhkan gambar kasih yang sedang sangat happy dapat kuar jalan2 g shopping..sampai mama snap pun tak sedar..kemain lagi dia..



Nama : Nur Kasih Nazreen bt Muhammad Azreen


Umur : 6 bulan 23 hari..


Gudluck sayang....

Bila keracunan makanan melanda diri...

Assalamualaikum...alhamdulillah saya masih bernafas di muka bumi ALLAH ini...6 hari yang lepas saya telah disahkan terkena keracunan makanan...huhu..sangat menyeksakan, memenatkan, memedihkan dan segala macam perasaan lagi..saya memang tak larat nak bangun...suami saya pun sama gak...tapi suami saya agak ok sikitla berbanding saya ni....ibarat macam mabuk cam time awal2 pregnant dulu ditambah dengan diarrhoea yang amat dahsyat...tak dapat saya nak gambarkan keadaan saya time tu..mmg horror sungguh...tapi saya sangat tak sangka dalam keadaan yang lemah begitu still boleh bf kasih...saya nak bagi stok susu dalam peti ais tak larat nak sediakan sumenya sudahnya direct feeding je....saya dan en suami terkena keracunan makanan dari lauk kenduri arwah yg kawan en suami bagi..rupa-rupanya bukan kami berdua je yg kena sume yg makan time kenduri tu confirm kena..pasni saya macam fobia jek nak makan lauk kenduri.bila tingat time sakit yg menggila tu mmg saya takut nak makan lauk kenduri ni...ada yg sampai masuk spital tau...saya ni nyaris2 en suami tak hantar g spital kalau tak confirm warded nya...saya kesiankan kasih..saya just g klinik je tapi ubat yg diberi dapat wat saya bertahan kejap je pastu sakit balik..lemah seluruh badan..saya mmg macam org mabuk je bila berjalan..saya gagahkan juga diri minum n makan sket tapi apa yg masuk kat mulut ni confirm keluar semula...air dalam badan berkurang tapi saya banyakkan minumair masak even tak lalu sbb teringatkan kasih nak nyusu...tak dapat nak bagi dia makan..tu yg macam lapar jek..asek nak bergayut jek...bayangkan bila 6 ari melepek jek...sib baik arini perut rasa ok sket dan bila makan takla banyak sangat yang kuar smula tp perut still ada rasa memulas2 gak ni....yela, bila dah jd racun then masuk dalam badan abes smua nak kena recover balik...

Alhamdulillah bila saya minum air suam bercampur garam perut kurang memulas, so petua kepada semua ye bila rasa macam diri dah kena keracunan makanan minum air garam ye..jgn letak bayak sangat garamnya, kang kena darah tinggi..minum kerap pun takpe..dia buat badan ada tenaga dan cuci sikit2 perut kita....bukanla minum terus sihat tapi makin kurangla hazabnya...sepanjang hidup saya ni la kali kedua saya kena keracunan makanan..1st time dulu time belajar kat UPM...agak2 Fashya ingat tak time akak kena food poisoning tu ek?? huhu..time belaja macam cepat sembuh jek pas makan ubat tapi kali ni mmg kau2 punya aku kena...sampai fobia nak makan kenduri....nak2 plak minggu ni kasih asek tido lambat jek..kol 2-3 pagi baru nak tido..sibuk nak main je dia..aku nak layan tak larat..sian nengok dia...dah macam karangan sekolah la plak...pengalaman yang tak dapat dilupakan...mmg aku takkan lupala...

14 December 2010

Suka tido lambat....

di saat ni saya dah saaangat mengantok tapi kasih masih segar nak bermain..huhu..lately kasih slalu tido lambat...huhu

12 December 2010

"Mama,kasih tak nak makan"

Salam sume...sejak bercuti lama ni,blog pun lama tak update..huhu...bilala sifat rajin nak update blog saya macam Dayu,Faizah dan lain2 yang ada anak tu nak datang smula..eh,selama ni rajin sangat ke??? huhu..sekarang jam dah menunjukkan pukul 11.48 malam dan kasih masih belum tido ok..tadi kol 8 dia dah tido tapi boleh terjaga lak...alamtnya kol 2 pg la dia tido smula..sib baik mama tak ngaja esok kasih...dia sangat suka mengadap laptop okeh..bila saya on laptop jek,dia pun sibuk2 nak tolong gak...nak kata saya rajin ngadap laptop time pregnant dulu takde la plak..alergic lg ada..dan semakin akif..tak boleh lepa je..kasih oh kasih...mak saya kata,biar aktif dr dok diam jek..tetba terfikir macam mana kalau anak kembar kan? mesti lg 2 kali ganda aktif sbb ada 2 anak serentak...cane eh kasma ko jaga alysa dgn alya time drang sebaya kasih dulu..ni belum dapat kaki lg ni..

ok,back to the topic...last week g cek kasih untuk 6 bln..berat dia just naik 0.1kg sajer..adu, macam tak caya jek. sebelum2 ni mesti naik 1kg...plg sikit pun 0.7 kg..yela,dia tanak makan sangat..excited saya buatkan bubur nasi yang diblend dgn carrotla, kentangla, mcm2 la tp sikittttttttt je dia nak..huhu..dia just makan sket jek...skali tu byk gak dia mkn..tp sekali tu jela..tapi still kuat bf lg..tp dia sangat suka minum air kanji..so, hari2 saya buatkan air kanji utk kasih...so,sesiapa yg ada pengalaman yg sama dengan saya tlg2la bg pendapat ataupun cr yg paling best nak bg kasih suka makan..dah buntu dah ni...

alamak,kasih dah stat nak 'bergayut' da nih..da penat guling time to sleep la tu...so,mama pun kena sleep gak la nih..tata

02 December 2010

Happy 6 month my dear Kasih..

*special entry dedicated to my angel Kasih.....


Alhamdulillah, arini genap umur Kasih 6 bulan...happy 6 month sayang...tak sangka kejap je masa berlalu...arini kasih celebrate tanpa ayah di sisi sebab saya masih bercuti di kg halaman di pahang bersama kasih..time cuti sekolah ni la dapat balik kg lama sikit..alhamdulillah progress kasih mengagumkan saya dan en suami...semoga kasih membesar dengan sihat dan sentiasa menggembirakan kami suami isteri...next week baru ada check up untuk kasih dan cucuk 6 bulan...



Saya bersyukur sangat-sangat sebab dapat ebf kasih sehingga hari ini...tercapai impian saya untuk ebf kasih sehingga dia 6 bulan...dan saya sangat bersyukur kerana kasih masih mahu minum susu ibu...semoga impian saya untuk ebf kasih sampai 2 tahun dimakbulkan ALLAH..kasih sehingga kini adalah sangat behave..just beberapa minggu yg lepas dia ada merengek2 sikit sebab nak tumbuh gigi...memandangkan gusi dia gatal,so cik B saya telah menjadi mangsa kerana kasih sangat suka gigit sekarang ni...ouch...sakit ok...bila saya terjerit dengan cepatnya kasih akan pandang saya sambil senyum2 nakal...huhu...itu antara miracle bila breastfeed kasih..dapat tengok dia puas sangat bila dapat susu mama..hehe..



hanya yang terbaik dari mama untuk kasih....setelah pelbagai cabaran saya hadapi sepanjang ebf kasih, moga selepas ini apa2 sahaja cabaran dapat saya hadapi dengan tenang...thanx to en hubby dan family kerana membantu dalam mencapai impian saya untk ebf kasih sehingga hari ini dan akan datang...mama dan ayah sayang Kasih soooo muchh..........

25 November 2010

Nak tumbuh gigi ke??

Salam sume...seminggu dua nih kasih mesti rengek2 before nak tido..pastu dia suke sangat kemam2 jari...sib baik ada beli soother untuk dia..beria dia dok gigit..pastu meleleh2 air liur....puas saya fikir napela kasih asek merengek je before nak tido..pas mak saya bagitau maybe nak tumbuh gigi baru saya teringat..patutla beria dia nak gigit sume benda..beore ni pun sume benda dia nampak nak masuk mulut...nak tumbuh gigi rupanya..tapi puas saya belek tak nampak lak gigi yg nak tumbuh tu..huhu..saya dah bagi kasih 'rasa' makanan..bukan makan apa pun just biskut milna rusk je...disebabkan dia masih fobia makan ubat dan sume yg kita sukan kat mulut dia ingatkan ubat tu yg susah sikit tu..tapi alhamdulillah kasih suka sangat dengan biskut tu..beria dia nyonyot...saya ada rakam video kasih tengah makan tapi disebabkan line internet bengong2 je tak dapat nak upload...nanti saya upload ye...

Sekarang dah start cuti seklah dan saya sangat suka sebab cuti lama...wihooo..dapat balik kampung lama sikit dan yang penting dapat berjimba dengan kasih 24 jam..huhu...susu teta saya perah cam biasa..takut nanti dah start sekolah tak nak kuar lak susu..alhamdulillah,susu saya still macam biasa dan sangat happy sebab makin bertambah..berkat makan kurma hari-hari dan supplemen yg memang saya dah lama makan sejak zaman sekolah lagi...mesti korang pelik ye,sejak zaman sekolah sampai skang setia dengan suplemen tu...alhamdulillah pengeluaran susu pun bertambah...lagi 8 hari genap 6 bulan saya EBF kasih..tak sangka dah 6 bulan kasih minum susu mama je...

kasih sekarang ni dah makin teror mengesot dan berguling..merangkak dah sikit2..tak lama lagi dah kena pasang penghadang nak ke dapur sebab kejap je letak dah sampai bawah meja la, tepi kerusi la,dekat pasu bunga la...esok startla saya berjalan2 bersama family...dah jarang kat rumahla nampaknya...2 minggu di kampung then pastu nak ke perak lak...jalan2 je la kasih nampaknya...

p/s: jomla singgah ke blog Kasih Baby Wardrobe..ada item yang sangat hot sekarang ni..harga memang takkan dapat di mana2..sangat2 affordable..laku macam goreng pisang panas..huhu..bolehla contact saya jika berminat ye....

24 November 2010

Fobia makan ubat


Kasih sangat fobia bila nak bagi makan ubat...beria dia menangis sambil tepis2 syringe yang nak disuakan kat mulut dia..tapi saya tabahkankan juga diri bagi dia makan ubat selsema tu..kalau tak bila nak sembuh..alhamdulillah sebab selsema kasih tak banyak tapi kesian tengok dia sroh sreh je..sekarang ni kalau nak sua pape kat mulut dia mesti dia reject epat sambil kulum bibir tanak...sudah pandai kamu ye kasih..saya dah terpikir camnela nanti kalau nak bagi dia makan next month..ya, 2 disember 2010 genap 6 bulan umur kasih dan saya sudah ready untuk bagi kasih makan...sangat eruja ok..sekarang ni dah persiapkan pelbagai menu bubur untuk kasih..feeding set dia pun dah ada..banyak dapat hadiah aritu..dan saya sangat tak sangka kerana ramai yang support saya bagi kasih makan pada umur dia 6 bulan..semenjak lahir hingga sekarang, kasih hanya ebf..diulang sekali lagi hanya ebf..syukur ke hadrat ilahi kerana susu saya mencukupi untuk kasih..tiap bulan berat kasih akan naik..last cek up berat kasih 7.2 kg..bulan depan berapa la tu...berkat susu mama untuk kasih..saya terpaksa melupakan hajat untuk untuk mendapat berat badan macam supermodel dek kerana nak bagi kasih kenyang sekenyang-kenyangnya time menyusu..

Doakan semoga hajat saya untuk mendapatkan SPECTRA 3 tercapai ye..asek tertunda jek..sepanjang 5 bulan lebih ni, saya hanya menggunakan Avent Isis yang manual...dan alhamdulillah pengeluaran susu saya sangat memuaskan hati..stok susu untuk kasih sentiasa ada walaupun time period agak menyusut sedikit....huhu..cabaran untk bf saya harungi dengan penuh kesabaran..petuanya always think positive dan insyallah pengeluaran akan sentiasa memuaskan hati..amin...demi kasih saya sangat berharap akan dapat menyusukan kasih sehingga genap umur dia 2 tahun...semoga niat suci murni saya akan tercapai...lagi 9 hari genap 6 bulan saya ebf kan kasih...hanya yang terbaik untuk kasih...

22 November 2010

Bila Kasih dah mula merangkak..

Alhamdulillah, saya berasa sangat teruja kerana kasih menunjukkan progres yang sangat mengagumkan mama dan ayah...pas dia dapat meniarap je bulan lepas terus gigihkan diri dia nak merangkak...sekarang ni mama dah tak boleh lepa sikit, alih2 kasih dah berguling bawah kerusi la,dekat pasula...sambil guling2 dan mengesot sambil mulut membebel...saya tak sempat nak upload gambar kasih tengah merangkak sebab usb camera mana lak letaknya..nanti mama bag mainan kat kasih lagi ye sayang...


Kasih dan Husna berjimba di City Square JB time ni..Kasih wearing burberry dress present from ayah sebab dah stat merangkak..gegege..

21 November 2010

~ Kasih Baby Wardrobe ~

*Ini entry sticky mode sehingga 31/11/2010....please scroll down for new entry





Saya dengan ini ingin menjemput rakan-rakan untuk menjenguk online butik saya yang baru dibina khas untuk menjual barangan baby..Oleh kerana saya sangat minat shopping online, maka wujudlah Kasih Baby Wardrobe..Kasih Baby Wardrobe fokus kepada branded burberry dress..Hanya yang terbaik untuk si comel anda..Harga sangat-sangat berpatutan dan memang tak rugi mendapatkannya untuk si comel anda..Sempena launching Kasih Baby Wardrobe, kami menawarkan special promotion dan penghantaran percuma ke atas SEMUA barangan..so, dapatkan segera untuk si comel anda....

19 November 2010

Sejambak Kasih Seuntai Senyuman



Pergh, tengok pada tajuk memang best jek..itu adalah majlis perpisahan buat Ustaz Ilias dimana beliau dapat transfer ke negeri asal beliau iaitu KELANTAN...tahniah diucapkan kepada ustaz dan wife (kak midah) kerana dapat transfer ke kampung setelah 15 tahun berkhidmat di Johor...kawan2 rasa sangat sedih sebab ustaz ni selalu memeriahkan suasana...dia seorang yang memberi sepenuh komitmen dalam melakukan sebarang kerja...masa saya posting kat sekolah ni, dia memegang jawatan Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid..sekarang ni dia Guru Penolong Kanan KOKO...walaupun beliau seorang ustaz tetapi sangat open..sama join jek dengan cikgu2 lain termasukla saya nih..memang susah nak jumpa ustaz camni..so cool..huhu..dah sedih dah ni...


Ucapan untuk Ustaz : terima kasih di atas segala jasa yang telah dicurahkan kepada sekolah...simpan kenangan yang telah kita sama-sama ciptakan bersama..selamat berkhidmat di sekolah baru...ingati kami yang jauh di mata...




Inilah ustaz yang diraikan a.k.a yang akan berpindah next year..

18 November 2010

Dah besar baru nak tebas rambut Kasih

Alkisahnya,dah lama saya dan en suami hendak membotakkan kepala kasih tapi asyik tertunda jek..memula sebab nak dekat rayala...pastu nak g kenduri kawen la...yela,risau jek nak botakkan kepala dia time raya sebab mesti orang ingat kasih boboy..huhu...masa lahir, rambut kasih lebat jek...nak cukur 7 hari pas lahir kasih dok kat hospital lama sampai 13 hari..then tertunda2 jek..finally, genap kasih 5 bulan kami nekad nak membotakkan rambut kasih..alhamdulillah,pas seminggu rambut kasih tumbuh dengan cepat..kejap jek dah tumbuh..kesimpulannya,botak ke ada rambut ke kasih tetap cinta hati mama dan ayah..




Progress kasih sangat membanggakan sekarang ni..dia makin aktif berguling 1 rumah...baru letak kat atas tilam,tinggalkan kejap jek dia dah jauh ke depan..penat mengesot dia berguling2..tido memang dah lasak...kalau toys dia tu dah lunyai dia main...apalagi kalau tak ke mulut sumenya...mama yang makin exited shopping mainan kasih..sangat suka bila tengok kasih ralit main dengan toys2 dia...nanti mama belikan lagi ye..box mainan kasih dah ada dah...bila tengok sume toys kasih baru sedar dah banyak..baru 5 bulan dah penuh box,macam manala akan datang ni....satu lagi,saya noticed yang kasih sangat teruja kalau keluar berjalan2,dia akan jadi sangat happy...mana taknya,time saya pregnant sangat suka berjalan2...dah menurun ke kasih..


Setakat ni kasih still minum susu ibu sahaja..insyallah lagi 16 hari saya akan menyuap makanan ke mulut kasih...setakat ni, kasih suka nyonyot buah kurma yang saya suapkan ke mulut dia...dah kena prepare menu bubur untuk kasih..huhu..sebagai persediaan,saya telah membeli buku 'Mama, saya lapar' written by Wardina..memang banyak ilmu yang saya dapat hasil bacaan daripada buku tu...

17 November 2010

Salam Aidiladha


Salam Aidiladha diucapkan kepada semua daripada saya, en suami dan Kasih..

16 November 2010

Susu ibu pengikat kasih sayang ibu dan anak..

Sentiasa bersedia memberikan yang terbaik untuk Kasih..


Susu ibu adalah pengikat kasih sayang antara ibu dan anak. Dengan belaian mesra, pelukan erat dalam dakapan ibu akan mengalirkan unsur kasih sayang sejati yang tiada taranya antara ibu dan anak. Bayangkan, dalam kenikmatan yang tidak ternilai yang dialami oleh anak itu semasa proses penyusuan membuatkan anak itu terlena. Malah, anak berasa aman, selamat dan harmoni dalam dakapan seorang ibu semasa meminum susu ibu mereka. Indahnya anugerah Allah. Ibu seharusnya bangga dapat menyusukan anak-anak mereka kerana inilah darjat ketinggian seorang ibu yang dianugerahkan Allah yang tidak dikurniakan kepada golongan bapa. Apa tidaknya, kerana susu yang diminum oleh anak mereka bukan saja sebagai tali pengikat kasih sayang yang luhur murni malah menjadi komponen asas proses pembesaran anak.
Disebabkan itulah dalam Islam mewajibkan seorang anak itu sentiasa menghormati dan menjaga ibu mereka sebagai tanda kasih sayang dan terhutang budi membesarkan mereka. Firman Allah dalam Surah Al-Isra’ ayat 17-23 yang bermaksud: “Dan Tuhanmu telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah kamu berbuat baik kepada ibu bapa dengan sebaik-baiknya. Jika salah seorang antara kedua-duanya sampai lanjut dalam pemeliharaanmu, maka jangan sekali-kali kamu mengatakan kepada kedua-duanya ‘ah’ dan janganlah kamu membantah, menengking dan menyergah mereka dan ucapkanlah perkataan yang mulia.” Alangkah murninya suruhan Allah kepada kita semua dan betapa mulianya darjat kedua-dua ibu bapa kita di sisi Allah. Namun demikian kita amat sedih kerana budaya penyusuan badan di kalangan ibu di Malaysia kini berada pada tahap sangat rendah, iaitu hanya 14.5 peratus daripada mereka yang mengamalkan kaedah itu kepada bayi sehingga berumur enam bulan. Masalah itu berpunca daripada kejahilan mengenai nilai susu badan, kurang sokongan anggota keluarga dan kaki tangan penjagaan kesihatan serta kembali bekerja sebaik saja tamat tempoh cuti bersalin yang diwajibkan. Menurut laporan itu lagi, faktor lain ialah kesan atau pengaruh iklan komersial makanan bayi yang menggambarkan seolah-olah ia sama manfaatnya dengan susu ibu. Sedarilah ibu bahawa penyusuan susu ibu bukanlah sesuatu yang sukar dilakukan dan tidak langsung mendatangkan kesan sampingan kepada diri ibu dan bayi malah menjadi sumber pemakanan terbaik. Gunakanlah anugerah Allah itu sebaik mungkin kerana susu ibu sesuai sepanjang zaman. Binalah keberkatan membesarkan anak-anak dengan memberi susu sendiri. Menepati kehendak agama dan berkhasiat menurut kajian saintifik.

Kasih yang tengah khusyuk menikmati susu mama....

15 November 2010

'BABY AND TOYS CONTEST'


Salam..ini adalah first time saya join contest untuk Kasih..before ni ada gak minat nak join tapi asek delay kan je sampai tutup contest tu..kali ni saje2 je nak join BABY AND TOYS CONTEST anjuran mama Qistina..manala tau rezeki Kasih kan..so,sesapa yang nak join contest ni boleh klik DI SINI... due date contest ini adalah pada 30/11/2010..

penyertaan baby saya
-
-
-
-
-
-
-



NAMA : NUR KASIH NAZREEN BT MUHAMMAD AZREEN
UMUR : 5 bulan 12 hari
tag
jom joinnn jom..

13 November 2010

Bila si kecik selsema

Assalamualaikum w.b.t..Kasih dilanda selsema...before selsema tu nengok kasih cam ada bunyi2 kat hidung dia..dalam ati ni da terdetik nak selsema kot kasih ni...dia penah selsema time lepas pantang..tapi hingus takde..just cam tersumbat jek...selepas 5 bulan ni selsema lak...selsema dia tak teruk la....dia rengek2 jek sebab tak selesa agaknya...pas letak kunyit dengan kapur kat dahi, tepi batang hidung dgn tapak kaki selsema dia makin ok...erm,mesti korang pelik sebab saya still ikut cara tradisional nak pulihkan selsema kasih tapi it's work..huhu..semalam g klinik untuk cek samada kasih ada simptom2 lain tak..alhamdulillah takde..doc cakap kasih ok sebab selsema sikit je...pas bagi ubat selsema pada kasih, dia terus cam mamai..kesan minum ubat tido kot...yang lawaknya dalam mamai2 tu sempat lagi nak tengok iklan walaupun mata berat je nak bukak..asih ni kalau tengok iklan memang tau..tengah minum pun boleh toleh sampai abes iklan..kalau nanges tu boleh brenti jap semata2 nak tengok iklan, pastu dah abes sambung smula nanges..kasih oh kasih...ni dia tengah tido tanak bangun...sempatla mama buat entry..

Progres kasih sangat menerujakan...dia skang dah boleh mengesot dan angkat bontot dan badan nak merangkak...tapi kasih ni, suka wat keje sorang2..kalau ada org lain selain mama dan ayah dia mmgla dia maintain ayu jek..haha...kalau g umah org behve jek..suara pun ssh nak dengar..tapi kalau dah balik umah je suara dia jek paling kuat..nak lawan dengan suara tv jek..hehe..kalau bab mainan lak dia memang suka masuk sume dalam mulut..tu yg kena selsema agaknya...kasih punya mainan dah mkin banyak..last week pak su dia dari pahang datang jb bawa mainan lagi..kemain suka lagi dia.pastu, mama lak skang ni suka sangat nak beli mainan kasih..dia dah pandai main ni sume nak dibelikan kat dia..

Semoga Kasih cepat sembuh ye sayang...mama dan ayah sayang kasih sangat-sangat..........


hai semua..kasih dah botak....


kasih kemain suka time g jalan-jalan..gelak jek dia.

my lovely family..

03 November 2010

: : 3 tahun yang membahagiakan : :


Alhamdulillah, tengok pada ticker yang saya attached kat atas tu dah tau kenapa tajuk 3 tahun yang membahagiakan...tanggal 3 nov 2007 saya telah sah menjadi isteri kepada En Muhammad Azreen Azman...dan hari ni genap 3 tahun saya menjadi isteri kepada en suami..selama 3 tahun itu juga la saya dan suami menghadapi pelbagai dugaan dan cabaran bersama-sama...syukur alhamdulillah kerana ALLAH sentiasa meneguhkan iman saya dan suami..semoga dengan kehadiran our angel Kasih akan bertambah kasih dan sayang antara kami...terima kasih ALLAH atas apa yang Engkau berikan...amin..

02 November 2010

5 bulan yang menerujakan..

Entri khas dari mama untuk my Angel Kasih................








Harini genap umur my angel Kasih 5 bulan..5 bulan lepas tepat jam 11.15 pagi lahirlah anak yang kami nanti-nantikan selama 9 bulan.sangat tersentuh bila telah menjadi mama..apabila melihat tubuh kerdil yang keluar dari rahim sendiri...sedar tak sedar dah 5 bulan kasih hadir dalam hidup saya..sepanjang 5 bulan ini kasih sangat2 behave..tak pernah meragam yang sangat teruk, cuma rengek2 minta didukung setelah lama baring agaknya..kasih oh kasih, mama sangat teruja sebab dapat menyempurnakan hasrat untuk ekslusif breastfeed kepada kamu..alhamdulillah kerana sampai sekarang susu mama sentiasa ada untuk kasih cuma time cik P datang pengeluaran susu tidak semeriah biasa..kasih sangat aktif walaupun sangat bam bam...kasih dah boleh meniarap pada umur dia 4 bulan 21 hari..dapat meniarap terus nak mengesot dengan merangkak sekali..huhu..berat kasih dah 7.1 kg..waa, pttla penat mama dengan ayah dukung kasih..sekarang ni dah try2 nak merangkak plak...alhamdulillah melihat progress kasih...sekarang kasih sangat suka na bermain dengan soft toy yang mama belikan..khusyuk je..kalau kena kacau mulala dia bersuara..sangat comel...tak dapat nak digambarkan perasaan seorang mama bila dapat melihat anak sendiri happy walaupun tak dapat tidur awal macam dulu sebab kasih skang ni suka sangat tido lambat..mana taknya sebab dari pas magrib sampai kol 10 ke 11 mlm dia terjaga..pastu kol 2 pagi baru nak tido semula..tu pun bila dah puas main2 dengan mama dan ayah...anything for u dear..haih,kalau citer pasal anak mmg tak abes...huhu..sesungguhnya semenjak kehadiran kasih,hidup kami sekeluarga sangat menerujakan...


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-









11 October 2010

: : Happy Birthday Kasih Nazreen : :

Saya dah 4 bulan....


Salam sume..saya dah lama tak update entry kan...sangat bz dek kerana internet problem dan segala macam mak nenek thing...huhu..dan tak sempat citer tentang raya bersama our princess Kasih Nazreen...sebenarnya 2 oktober lepas kasih genap 4 bulan baru arini mama dia nak wat entry..apala mama nikan..mama still ingat kasih genap 4 bulan sayang....kasih makin manja dan aktif, pipi pun makin labuh, berat alhamdulillah bertambah dengan jayanya, makin kuat mengomel, suke ketawa berdekik2, suka bergambar (sbenarnya dia layankan mama dia amik gambar), dah suka bagi respon time berborak dan yang saya sangat happy, saya still ekslusif bf kasih sampai sekarang...alhamdulillah rezeki kasih...saya sajikan dengan pic terbaru kasih.. happy 4 month sayang...moga Kasih sentiasa membesar sihat dengan susu mama ye..we love u so much....

-
-
-

-

-

-
-




08 September 2010

02 September 2010

~ 3 bulan sudah ~

saya dah 3 bulan....
-
-
-
-
-
-
-
Alhamdulillah, arini genap umur my princess Kasih 3 bulan..kejap je masa berlalu..rasa macam baru je kuakan kasih dari dalam perut nih..next week cek up untuk 3 bulan Kasih..dah berapala berat kamu ye Kasih...bulan lepas sudah 5.5 kg..sudah sangat aktif menendang2 kaki..time mandi sangat suka nak berdiri..suka main dengan jari sendiri..suka jerit kuat dan gelak berdekah2 kalau kena agah atau time tengok tv...sangat suka berborak sambil belai2 muka mama..tido pun sangat lama..dah stat ngiring2kan badan untuk meniarap...skang ni dia tak lepas nak angkat kepala..pas dah penat2 mencuba dia telentang sambil depakan tangan tanda penat la tu...suka g jalan2...sangat behave jek time kat luar...Kasih still lagi suka direct feeding dari guna botol..dengan botol dia minum cepat jek abes dan takde feel cam direct feeding..

Semenjak kehadiran Kasih dalam kehidupan saya dan en hubby, kami rasa sangat2 teruja..segalanya untuk Kasih...tq sayang sebab hadir dalam hidup mama dan papa...

~ kami ~

da stat ngirig2kan badan dan sangat suka main dgn jari
orang sibuk makan dia tido kepenatan..
mama dgn kasih
saya dalam carrier..
~ kami lagi ~

Kasih yang sudah bam bam..suka kiss pipi dia yg chubby tu.. tangan geram jek kalau gigit..

27 August 2010

Baby Carrier vs Baby Sling

Saya skang ni tengah confuse samada nak beli baby carrier atau baby sling/pouch yang pakai kain tu...nengok yang sling cam best tapi ntah ek..skang ni dah macam trend lak guna baby sling ni..baby carrier yang biasa tu pun ok gak..sesapa yang dah pernah guna sila bagi pendapat korang sebab saya masih tercari-cari mana yang lagi best untuk Kasih, saya dan en hubby..huhu...
Gambar kat bawah ni antara hadiah2 yang Kasih dapat dari uncle2, auntie2 yang datang lawat Kasih..terima kasih sangat2 kepada yang datang melawat Kasih dan mama time pantang aritu dan yang bagi hadiah kat Kasih..hanya ALLAH yang dapat membalas...tq so much ye..


sampai skang sume hadiah tu ada yang tak pakai lagi..


bakul tu guna time g picnic ok gak kan..

24 August 2010

Yang terbaik untukmu...

Merujuk pada tajuk tu mestila nak wat yang terbaik untuk anak kita kan..samala cam saya, nak yang terbaik untuk kasih..lagi-lagi nak raya ni kan..baju-baju dan aksesori cute-cute dah banyak dah saya beli sedangkan kami suami isteri tak shopping apa lagi nih..excited la katakan..skang ni dah menstopkan diri dari bershopping baik kat alam maya mahupun pergi shopping...alhamdulillah murah rezeki kasih..bawa kasih g shopping pun senang nak handle dia..sangat behave..

Sekarang ni kasih dah suke sangat hisap jari sampai lenjun sarung tangan dia..last2 saya bukakkan je..abes basah pipi dek air liur...pastu suka angkat kaki tinggi..dan yang terbaru pagi tadi dia dah makin lasak tido...bangun sahur pagi tadi tengok dia dah berpusing 45 darjah dari kedudukan dia tido...pastu suke cakap sesorang..kalau tengok tv tu siap boleh respon ingat orang kat tv tu cakap dengan dia...last cek up berat kasih dah 5.5 kg..skang ni makin semangat rasanya..alhamdulillah berkat susu mama..saya kena limit kasih tengok tv sebab kalau tak lama dok tenung tv tu..saya ada baca dalam sebuah buku paling lama bagi baby tengok tv 2 jam je..tak elok untuk kesihatan...selalu bagi dia tengok kartun jek...yang paling best skang ni dia suke sangat sentuh2, usap muka saya time berborak dengan dia..baby yang berumur 0-3 bulan memang kita kena dekatkan muka time berborak dengan kita..sebabnya muka mama dia adalah yang paling dia suke tengok...dia akan perinci muka kita bebetul..sentuhan dari mama dengan papa adalah terapi yang paling mujarab untuk baby umur 0-3 bulan..

Pape pun sebagai ibu bapa mesti kita nak yang terbaik untuk anak kita kan...tapi ibarat kata pepatah sayang anak tangan-tangankan....huhu..mama dan papa love kasih soooooooo much sayang...


Mama vif kasih..nape kasih tak tengok camera..time ni 1 bulan 21 hari..

Papa vif Kasih..

Muah dari tok mak Kasih..


Kasih dengan tok dan wan time majlis aqiqah aritu..

20 August 2010

Stok susu untuk Kasih

Assalamualaikum w.b.t...alhamdulillah arini masih segar dan bertenaga untuk berpuasa even fully bf my lil princess Kasih...dan saya sangat2 teruja untuk terus bf kasih..lebih-lebih lagi setelah mendapat support dan panduan daripada otai bf macam Momma Mia...semakin ramai kawan-kawan saya yang fully bf anak mereka sekarang...sama-samala kita support 101% breastfeeding yer kawan-kawan...berdasarkan tajuk entry kali ni adalah perihal stok susu kasih...setakat ni alhamdulillah still mencukupi..memandangkan tugasan saya sebagai guru sampai tengahari je,so dapatlah kasih direct feeding kol 2 ptg...tapi saya still pump gak untuk stok kasih time saya kat sekolah..memandangkan peti ais saya hanya 1 pintu,maka stok tak boleh nak dibuat banyak2..paling lama tahan 2 minggu je..bak kata ibu eisya (Pn Dayu) yang penting kualiti..saya sangat setuju..rutin saya hari2 pam susu kasih pas balik sekolah dalam kol 2-3 ptg, kol 6-7 ptg..malam plak saya direct feeding sahaja..hasil pam yang saya dapat selalunya dalam 11 oz..setakat ni saya hanya menggunakan pam Avent Isis manual dan susu sentiasa ada untuk kasih minum..tapi kalau dapat upgrade pam spectra 3 pun dah ok..huhu..takpela, yang penting kasih kenyang dengan hasil perahan mama dia..time kat sekolah saya tak sempat nak pam..sebelum ke sekolah dalam kol 6pg sampai 6.30 pg tu saya direct feeding kasih..kasih just minum susu dengan botol time saya kat sekolah je..saya balik seawal 1.30 petang..tapi kalau ada meeting paling lambat sampai umah dalam kol 4 ptg la setakat ni...nak tanyala kawan2 kat sini,sapa yg bertugas sebagai cikgu jugak..korang ada pam susu kat sekolah tak? boleh share2 dengan saya tak? sharing is caring rite? Kepada ibu2 yang dah lama ebf silalah share-share ye..kerjasama anda amatlah dihargai..



pipi saya makin labuhla mama...


dagu saya dah ada leyered baru hasil minum susu mama saya...

19 August 2010

Susu ibu vs susu formula...

Dari tajuk yang saya tulis kat atas tu pun mesti korang tau kan..lebih2 lagi yang ebf baby masing2..saya bukan nak condemn orang yang bagi anak guna susu formula tapi saya geram sangat pada orang yang selalu berfikiran negatif bila kita nak ebf anak kita..baru2 ni saya sendiri yang alami..ada sorang hamba Allah ni boleh cakap yang ebf ni leceh la itula inila...yang tak bestnya dia cakap kat saya yang baby awal2 ni bolehla saya ebf tapi dah makin besar nanti mesti guna susu formula jugak sebab susu badan bukan boleh kuar banyak...lagipun dia cakap saya kan keje,leceh je nak pam2 ni..yg pam susu tu saya bukannya dia tapi dia lak sibuk2...geram saya nih..huhu..ada plak cakap camtu..patutnya bagila sokongan moral sikit..kalau dia tanak ebf dah la..emosi saya dengar kalau orang berfikiran negatif dengan susu ibu nih..nak je saya bagi statement susu ibu vs susu formula..orang yang cakap kat saya camtu dah ada anak 2 dan dia memang bagi anak dia minum susu formula jek..kalaula sume ibu2 berfikiran camtu siannya anak2 kita kan...alhamdulillah saya mempunyai family yang support saya nak ebf Kasih sampai 2 tahun..memula tu diorang risau takut susu tak banyak nak supply time keje tapi alhamdulillah,dah memang niat saya nak ebf tu yang ALLAH perkenankan..amin...so,kepada ibu2 yang sentiasa berfikiran negatif tentang susu ibu bolehla baca statement kat bawah ni ye...

Kebaikan Susu ibu

Susu ibu mengandungi zat dan vitamin yang mencukupi dan berubah mengikut umur dan keperluan bayi. Ia mudah dihadam dan digunakan oleh bayi dengan berkesan serta melindungi bayi dari penyakit, mengandungi antibodi, faktor tumbesaran, enzim dan tiada pencemaran.

Contohnya bagi bayi yang dilahirkan pra-matang, susu ibu yang dihasilkan sesuai untuk perkembangan bayi tersebut. Ia kurang laktosa, lebih protein, Laktoferrin dan Imunoglobulin untuk mencegah alahan dan jangkitan. Susu awal ibu atau dikenali sebagai kolostrum yang berwarna kekuningan pula adalah makanan pertama yang sempurna bagi bayi dan mengandungi pelbagai kebaikan. Antaranya ialah mengeluarkan mekonium (najis bayi di awal kelahiran), mencegah penyakit kuning (jaundis), melindungi bayi dari jangkitan dan alahan (susu ibu kaya dengan antibodi dan sel darah putih), mencegah jangkitan dan penyakit mata (kaya dengan vitamin A dan E), mengandungi faktor pertumbuhan bagi kematangan usus sekaligus mencegah alahan dan bertindak sebagai imunisasi pertama untuk menentang bakteria dan virus.

Jika bayi diberikan makanan lain sebelum dia diberikan kolostrum, makanan tersebut boleh merosakkan ususnya dan menyebabkan alahan. Selain itu susu ibu juga melindungi bayi daripada kolik, lelah, penyakit kulit, hidung dan alahan kepada makanan, mengurangkan penyakit seperti batuk, jangkitan telinga, bronkitis, pneumonia, meningitis, dan cirit-birit.
Ia juga mengurangkan risiko penyakit jantung, kencing manis, kanser dan obesiti kanak-kanak di kemudian hari. Selain itu susu ibu turut mengurangkan risiko sindrom kematian bayi, mengurangkan masalah karies gigi, penglihatan, pertuturan dan menguatkan pertumbuhan rahang.

FAEDAH TERSEMBUNYI

Terdapat banyak faedah lain yang diperolehi oleh bayi, ibu, keluarga mahupun masyarakat.
Mungkin kebaikan-kebaikan ini nampak remeh tetapi ia sebenarnya memberikan kesan kepada kehidupan kita seharian. Kajian menunjukkan IQ bayi yang menyusu susu ibu adalah 5.2 mata lebih tinggi daripada yang tidak menyusu ibu. Bayi yang menyusu ibu akan jarang dijangkiti penyakit, membolehkan ibu bapa bekerja dengan senang hati tanpa perlu mengambil cuti untuk menjaga anak yang tidak sihat, selain meningkatkan produktiviti. Menyusukan bayi juga turut memberikan faedah kepada ibu tersebut dengan merendahkan risiko terhadap barah payudara dan ovari, mengelakkan pendarahan selepas bersalin, menjarakkan kelahiran kerana penyusuan merupakan cara perancang keluarga semulajadi, mempercepatkan proses pengurangan berat badan dan mengempiskan perut. Penyusuan susu ibu juga akan menjimatkan wang kerana tidak perlu menyediakan barang keperluan untuk penyusuan, tidak perlu membeli susu formula dan mengurangkan perbelanjaan untuk rawatan perubatan kerana bayi yang menyusu
ibu jarang sakit. Katakan jika kita memilih untuk membeli pam pemerah susu yang mahal, kos pembelian itu masih murah dibandingkan dengan kos untuk susu formula yang perlu dibeli setiap bulan. Pam yang menggunakan bateri walaupun berharga lebih kurang RM200, boleh digunakan sehingga dua atau tiga tahun. Jika susu formula, setin berharga lebih kurang RM30. Berapa jumlahnya sebulan? Berapa yang boleh dijimatkan dalam setahun?
Selain itu, penyusuan susu ibu juga membantu mengeratkan kasih sayang antara anak dan ibu, lebih masa terluang bersama keluarga, dan menyumbang kepada objektif negara dalam perancangan keluarga.

KEKURANGAN SUSU FORMULA

Antara kekurangan ketara susu formula ialah khasiatnya tidak akan sama dengan khasiat susu ibu walaupun pelbagai zat tambahan dimasukkan seperti Omega3, Docosahexanoic (DHA), Arachidonic acid (AA), dan vitamin B12. Masih tidak ada kajian yang boleh menentukan kadar sebenar sesuatu zat yang diperlukan oleh bayi. Berbeza dengan susu ibu, kandungan zatnya akan berubah mengikut keperluan. Zat-zat tambahan dalam susu formula juga membawa kesan sampingan lain seperti protein, walaupun ia telah diubah tetapi masih sukar dihadam manakala zat besi pula sukar untuk diserap, katanya. Bayi yang diberikan susu formula juga terdedah kepada pencemaran bakteria apabila air bancuhan, peralatan botol dan puting tidak dibersihkan dengan sempurna. Bakteria membiak dengan cepat terutamanya jika susu dibiarkan dalam cuaca panas. Walaupun belum berbau masam atau basi, ia masih boleh membahayakan bayi.
Bayi juga tidak mendapat perlindungan daripada pelbagai penyakit kerana susu formula tidak mengandungi antibodi menyebabkan bayi yang diberi susu formula lebih kerap mendapat jangkitan penyakit seperti cirit-birit, demam, selesema, batuk dan alahan walaupun susunya dibuat secara bersih. Terdapat juga risiko kekurangan zat makanan jika susu dibancuh terlalu cair ataupun jika dibancuh terlalu pekat, ia boleh mengakibatkan sembelit atau kerosakan pada organ tertentu. Sebab itu kita melihat ramai bayi yang mengalami kegemukan, mereka mendapat lebih zat daripada. Berbeza dengan susu ibu, susu formula juga tidak mengandungi enzim. Ini melambatkan penghadaman dan menyukarkan tenaga dibekalkan kepada bayi.

p/s: so, dengan serba sedikit info dapatlah memberi kesedaran yang betapa pentingnya susu ibu kepada anak kita...

16 August 2010

: : EBF ketika berpuasa : :

Salam ramadan kepada semua..alhamdulillah, arini dah 6 ari umat islam berpuasa dan saya sangat bersyukur kerana dapat ebf Kasih sampai arini..walaupun sedang berpuasa Kasih dapat minum susu mama sampai kenyang...sangat meriah susu saya..dan yang tak sangka time puasa lagi banyak produce susu...benarlah apa yang saya dengar jika nawaitu kita nak ebf maka ALLAH akan perkenankan..memula tu saya risau gak takut time puasa susu tak produce seperti biasa..alhamdulillah berkat tunjuk ajar dari otai2 ebf dan hasil bacaan saya dapat di internet,Kasih masih dapat ebf...menu saya semasa berbuka semestinya kurma 3-4 biji, air masak, air soya, nasi dan sayur-sayur yang boleh menghasilkan susu macam lobak putih, sawi, bayam dan macam2 lagi jenis sayur dan suplemen Amway yang memang saya makan sejak anak dara lagi seperti vit c, b complex,iron folic,vit e dan calcium magnesium...time pregnant lagi kena makan banyak untuk perkembangan baby..time sahur plak saya hanya minum susu + oat, kurma 4 biji, air masak dan biskut high fibre..kalau saya makan nasi tak amikla biskut tu tapi susu + oat dan kurma mesti tak miss dan alhamdulillah susu dapat produce dengan meriah...ari pertama puasa saya dapat hasil 6 oz untuk sekali pam..tu pun lepas kasih dapat minum sikit...so,dapat saya buat stok untuk bulan puasa nih...

ni nak bagitau yang Kasih dah bersunat kelmarin...memula tu saya takut dan risau sangat nak bawa dia g bersunat awal2 ni..sebab ada org cakap kalau bak sunat tunggu baby dah 5-6 bulan..huhu, tapi ada gak yang cakapa baik awal2...so,saya wat decision bawa jek Kasih sunat..saya pergi dengan ibu husna aka Pn Fashya..so, saya bawa Kasih dan ibu Husna dah tentu2 bawa husna la...memula Fashya dan Husna masuk untuk sunat dulu...kejap je..dalam 5 minit camtu dah kua..and Husna tak nanges...saya dan en hubby kat luar tu dah takut2 jek nak bawa Kasih sunat lak...bila nama Kasih kena panggil je terus saya bangun..yang takut terlebih papa Kasih..memula dia tanak masuk tapi pas pujuk2 masuk gak dia...apala papa nih,takut darah eh...masu2 jek doc tanya nak sunat eh...dia soh baringkan Kasih dan bukak pampers dia..time doc tengah setting2 peralatan nak sunat saya dah berdebar2 dah..en hubby confirm tak tengok..saya ena pegang kaki dan tangan Kasih..Kasih relax je sengih2..dia taktau nak kena sunat..pas doc cakap nak sunat je saya dah pejam2 mata..yang tak sangkanya Kasih tak nangis okeh..just rengek terkejut jek...ada darah sikit jek...pastu terus dukung Kasih dan tenangkan dia...uish, kejap jek rupanya sunat baby girl ni..gudgirl anak mama nih..tak nanges..

balik jek tros Kasih tido...lama sangat dia tido...tapi esoknya Kasih cam tak kena jek..dia tak nanges tapi rengek2 nak kena org pegang dia jek..baru rasa sakit agaknya..tido pun kejap2 jek...petang g bazar bawa Kasih muka masam jek..time nak masuk kete jek dia dah terlentok..muka masam sebab tahan ngantok agaknya...sampai umah jek dia terjaga dan terus mandikan dia...alhamdulillah,malam dia dah ok dan dapat tido lena dan lama sangat2...baru lega tengok dia dapat tido lena...yang kelakarnya time org nak tido dalam kol 1 pagi gitu dia boleh terjaga dan ajak kita berborak...punyala kuat suara dia nak bercakap..sampai terjerit2 gitu...yang mama dangan papa dah ngantok tahap gaban dia relax jek nak berborak..pas dia dah puas bercakapa, saya bagii nenen tros terlena..sepanjang 2 bulan 14 hari menjadi mama kepada Kasih adalah hari2 yang sangat indah...sangat exited dapat melihat perkembangan anak depan mata...Kasih u're everything to mama and papa..love u so much sayang...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...