Subscribe:

27 November 2012

Di sebalik nama Muhammad Ammar Harith

Kenapa aku letak nama lil prince aku tu Muhammad Ammar Harith? Nama tu pun muncul beberapa hari before baby keluar..sebelum tu nama lain aku nak letak..Suami pun tak tau sebabnya dia bagi kebebasan sepenuhnya untuk aku letak nama our second bundle of joy..yela, dulu time Kasih aku beria mencari nama untuk dia dan dah finalize dah nama tu sekali suami boleh nak tukar pulak..layankan jela..kang susah lak nak beranak..hehe..time tu kan citer Nur Kasih tengah meletop..dan dan laki mak jatuh cinta dengan nama Kasih..aku pun ok je...

So, yang kedua ni bila dapat tau insyaAllah akan keluar boy aku ingat nak letak nama yang dulu dah cari time tak tau anak sulung boy atau girl tapi bila tengok-tengok balik macam nak tukar..Aku memula nak letak nama Ammar ni Aisy Hafiy..Tapi suami kata macam susah je nak sebut Aisy tu so, aku pertimbangkanla..cari lagi..Aku memang dah nekad nak letak je nama Aisy Hafiy tu tapi nak dijadikan cerita Makcik aku yang bersalin awal sebulan daripada aku dapat anak pun boy...Dan yang lagi tak sangka dia letak nama anak dia Aisy Rafiqin..aku dah alamak, sama lak nama depan tu..so, aku dengan berat hati pun cakap dengan suami kita tukarla..dia pun tak kisah..sebenarnya lagi suka..Maka aku pun cari lagila nama yang simple, sedap, senang nak sebut dan maksud yang baik...cari punya cari aku pun berkenan dengan nama Ammar ni..yang Harith tu spontaneous keluar sendiri..maka, letakla nama hero ni dengan nama Muhammad Ammar Harith.

Muhammad - Praised; the name of the Prophet 
Ammar - great builder, constructor
Harith - kuat, berusaha

Sesungguhnya, kita sebagai parents ni mesti nak nama yang terbaik untuk anak kita kan..Sekarang ni dah banyak nama yang baik untuk anak-anak..pilihan di tangan kita..cari je kat internet ni..nak lagi betul tanyala ustaz-ustaz nama yang baik maksudnya untuk diberikan kepada anak-anak kita. Terima kasih ALLAH di atas kurniaan yang engkau berikan...


Ammar di hari keenam..

9 comments:

mamaellycollection said...

sedap nama..

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

WEE CANTIK LAA AMAR PUNYA BEDUNG....

nanonano said...

comelnye duk dlm tu, hehe

Hanani said...

elly: tq elly..nama yg ad hoc dipilih

yantie: mesti yantie ada beli untuk baby gak kan?

na: nanti mu beli untuk adik mika ye

NURUL JAMIAN said...

suka nama ni tau

~daRLee ZuRiS~ said...

hubby zuris lak berkenan nama hariz sebab penangan cerita ombak rindu tu.hihiii...

Hanani said...

nurul: yeke..boleh letak kat baby boy nanti

zuris: kalau baby dah keluar mesti letak nama hariz ni eh

jaja said...

hensem...best da sepasang kan..

Hanani said...

jaja: alhamdulillah..tunggu adik myiesha lak nanti

Post a Comment

TQ so much for the comment for my entry...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...