Subscribe:

22 June 2012

Set Bersalin, perlu ke tak?

Kalau refer pada tajuk, perlu ke tak set bersalin masa pantang? Dulu masa bersalinkan Kasih beria aku compare set bersalin mana yang ok. Konon-konon nak yang terbaikla kan. Sudahnya aku pakai tropical herbs from Amway. Yes, aku akui memang set bersalin yang aku pakai tu sume ada siap bengkung free lagi. Yang aku suka sebab dia siap tentukan bila masa kena makan yang ni. Minum yang ni. Pakai yang ni bila. Ada minggu-minggu dia. Memang sangat complete. Minyak baby dia sampai sekarang aku pakaikan pada Kasih. Aku recommend pada sape-sape yang sedang mencari set bersalin sesuai. Tropical herbs adalah sangat best. Dan yang paling penting korang kena ikut schedule yang diberi. Baru boleh habis semua set dia. Masalah pada aku sekarang ialah set tu tak habis ok. Bukannya tak sesuai dengan aku tapi masa adalah tidak mengizinkan.

Minggu pertama aku tak dapat makan ubat-ubat dia sebab Kasih warded nak dekat 2 minggu dan kena jaundice lak. Lagila aku tak bole makan herba-herba bagai takut jaundice dia lagi teruk. Aku kan breastfeed Kasih. Lagi kena jaga makan.

Sekarang ni aku ingat nak amik vitamin je pas bersalin nanti. Dalam plan aku, aku nak amik set shaklee je. Shaklee kan ada set lepas bersalin. Tu yang aku ingat nak amik set tu je. Tapi tengok keadaan dulula..Apa pendapat korang? Kepada yang dah menggunakan set bersalin Shaklee sangat dialu-alukan bagi testimonial ye. Bukan apa, sekadar ingin berkongsi.

11 comments:

mamaelly said...

mcm elly.. dalam ada yg moden.. elly tetap percayakan jamu2 atau set bersalin semua tu... so kalau tanya elly..elly jawab..perlu..hihi

Hanani said...

tu la kan elly..nani confuse sebenarnya..kalau tanya mak mesti dia suruh amik punya

Aishah Rahim said...

Aishah masa Nashriq dan Najah, dua-dua siap beli jamu apa entah tu yang paling murah dalam tin empat segi. Tapi sudahnya tak makan sebab Nashriq kena jaundice, Najah pulak berak-berak sebab panas.

Last-last, stick pada set pantang Shaklee je. Sebab dalam tu ada multivitamin dan zinc (untuk baikpulih luka). Tapi depends on individu jugak. Hehe.

Hanani said...

sebab banyak tak makan tu yg macam rugi je beli set bersalin end up terbuang camtu je...tu yg decide nak amik set pantang shaklee je..

sweethOneY said...

Oh, bolehla survey jugak tropical herbs ni nnt. hehe tp orang ckp kalau nak bf, jgn makan jamu2 ni semua ek?

Eh semalam sebenarnya kita pun ngidam mi kari tu yg masak jugak. hehe

Ainul said...

akak ainul mkn ms pregnant & bersalin.sgt ok.luka cepat sembuh & badan lg cergas.
share testimonial set berpantang :)
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.343999965643524.79362.304594829584038&type=3

Ietams said...

salam kenal..
masa bersalin aritu saya amik set shaklee juga, dalam masa yg same amik juga set jamu bersalin masa dalam pantang.
saya tetap amalkan supplement moden & traditional.

Hanani said...

izza: mmg time dalam pantang elakkan benda2 herba takut effect kat anak...try jgn tak try tropical herbs..sangat best..nani aritu sbb kasih lama kat wad. tu yg byk skip

ainul: ok, tq for the info..nanti nani terjah link tu..

ietams: salam kenal gak..tq sudi singgah blog saya..bagus ye, awak amik set bersalin apa ye?

F a i z a h ' s said...

sama la cam sy konfius perlu ke tak mkn jamu sgala... tp kalu setakat nk pakai mandian herba dia ke, herba cuci kt bawah ke sokay je... pasai herbs yg libatkan makan2 tuh yg tkt efek baby...nak2 awal kelahiran sbb terdedah dgn jaundice... faizah smpai skrg baby amira ada lg jaundice da day 42 arini so smpai skrg gak phytonatal NR terbiar kt situ... syg la pulak kans... sama cam aishah stick dgn shaklee je... so far okla... depends pada nani mcm mana... :)

Hanani said...

faizah: bby amira still ada jaundice ye? Sbb yg faizah cite tu ye. Tula kan. Kalau stakat mandian herba dgn yg utk bwh takpe ni kalau yg kena mkn tu terbuang je kan. Tengah berfikir2 juga ni. Tq for the sharing

Miss Uya said...

If takdepape effect pd baby ko, xsalah kot... time aku bf Anjew aku xbrani makan apa2...

Post a Comment

TQ so much for the comment for my entry...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...