Subscribe:

14 May 2012

Breastfeed Ketika Mengandung

Pasti ramai yang tak setuju dengan tajuk saya itu. Tapi setelah membaca, menelaah dan bertanya pada pakar ramai yang menyatakan penyusuan semasa hamil adalah selamat. Saya sekarang masih breastfeed Kasih even sedang hamil 14 minggu. Alhamdulillah, tiada komplikasi yang ada. Bukanlah saya nak tunjuk pandai atau apa sekadar nak berkongsi apa yang saya dapat. Sekarang ni saya perhatikan, bila Kasih dah puas 'bergayut' dengan mama sure dia minum air masak untuk tampung air susu yang tak cukup atau tak sedap macam biasa. Kalau cakap tak boleh je terus dia melalak macam tak dapat apa. Sayu hati ini tapi Insyallah semoga ALLAH permudahkan perjalanan saya semasa hamil yang kedua ini. Dari apa yang saya dapat dari mereka yang dah mengkaji kebaikan dan keburukan breastfeed semasa hamil adalah seperti kat bawah ni :

1) Ada ibu yang risau tentang kontraksi ketika menyusukan anak toddler dan akan menyebabkan bayi yang dikandung gugur atau risiko melahirkan lebih awal (bagi ibu yang normal dan tidak pernah ada sejarah keguguran atau kes rahim lemah) – hakikatnya kontraksi yang terjadi semasa penyusuan ketika mengandung adalah mild dan tidak cukup kuat utk menolak bayi utk keluar lebih awal (ianya sama seperti selepas melakukan hubungan intim suami isteri ketika mengandung). Jadi jgn bimbang! :-)

2) Anda mungkin akan berasa letih dan tidak bermaya jika menyusukan semasa mengandung. Please, have a good rest (ingatkan diri sendiri, hehe) :-)

3) Anda mungkin akan berasa sakit atau puting susu akan menjadi lebih tender tidak seperti sebelum ini. Anda boleh alihkan posisi bayi atau berfikir tentang hal lain (alihkan perhatian) yang lebih menyeronokkan berbanding mengeluh aduh sakit.. sakit… tolong… sakit… :-)

4) Anda juga seharusnya mengambil makanan atau menepati diet seperti piramid makanan yang betul. makan makanan berzat, minum air dgn kuantiti yang sepatutnya utk kesihatan diri anda dan juga bayi. :-)

5) Anda juga akan mendapati susu akan berkurangan apabila tiba masuk trimester kedua. Ini disebabkan oleh perubahan hormon dan pada masa ini juga kebanyakan ibu tidak lagi memerah susu utk anak yang lebih tua. Pada masa ini bnyk ibu yang khuatir tentang keperluan susu anak mereka. Ketahuilah, setelah anak berumur satu tahun, susu bukanlah lagi diet utama anak-anak. Anak sudah harus diberi makanan lain utk memenuhi keperluan zat mereka. Penyusuan pada waktu ini lebih kepada pengisian emosi yang tiada tolok bandingnya. Jika pada masa ini ibu memilih untuk memberhentikan penyusuan, ibu harus pandai membahagi masa yang lebih utk memujuk anak yang baru bercerai susu ibu.

6) Susu ibu pada waktu ini juga akan berubah rasanya dan kebanyakan anak akan berhenti sendiri setelah menyedari rasanya sudah berubah. Jgn bersedih, anda boleh cuba utk memujuk mereka menyusu semula setelah bayi baru anda lahir nnti :-)

7) Ramai juga ibu yang mendapati anak mereka akan mahu menyusu semula dan lebih kerap dari bayi baru lahir kerana ‘susu’ mereka yang asal sudah kembali :-) Ada yang boleh melekap dgn baik seperti sebelumnya, dan mungkin ada yang sudah lupa sehingga ibu sendiri berasa tidak selesa. Jika ibu memilih utk tidak menyusu anak yang terdahulu, anda boleh beri mereka minum melalui sippy cup atau mengajak mereka melalui pertalian penyusuan dgn cara lain. tetapi bagi saya, breast is ready, berikan! :-)
Saya berharap setelah adik baby lahir, kasih dah tanak susu mama. Amin. Ada yang bertanya Kasih minum susu apa sekarang. Saya cakap susu ibu. Susu milo, susu kotak, vitagen, susu segar dan semua makanan lain. Saya tidak tetapkan Kasih harus minum susu apa, berapa oz dan saya yakin inilah decision yang paling tepat utk keluarga saya.

*kredit to kak farah atas perkongsian diberikan. Sangat-sangat membantu.

0 comments:

Post a Comment

TQ so much for the comment for my entry...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...